Adományozás

A víz(hiány) okozta humanitárius katasztrófákról és megoldási lehetőségeikről beszélgettünk a Scrutonnal közös őszi rendezvénysorozatának első, október 27-i kerekasztal-beszélgetésén, amelyen ismert önkéntesünk, Gyurta Dániel olimpiai bajnok úszó és moderátorként Rátonyi Kriszta műsorvezető is részt vett.

Az egyre szélsőségesebb időjárás hazánkat is egyre gyakrabban sújtja, a klímaváltozás frontországaiban pedig súlyosabb humanitárius krízisekhez vezet. Aszály, villámárvizek, sivatagosodás – ezeket a jelenségeket pedig tovább súlyosbítják emberi tényezők is.

A hazai rászorulók mellett a Segélyszervezet immár három évtizede segíti a világot megrázó és elfeledett katasztrófák károsultjait is világszerte. Az Ukrajnában, Etiópiában, Afganisztánban és Irakban állandó jelenléttel bíró szervezet számos hosszú távú programmal támogatja a helyi lakosságot a vízhez való hozzáférésben, az emberhez méltó életkörülmények megteremtésében. Kútfelújítás, szárazságtűrő vetőmagok osztása Etiópiában, permakultúrás mezőgazdasági projektek és víztisztító berendezések Irakban, napelemes vízátemelő állomás Afganisztánban, árvíz és vízhiány egyszerre a gátrobbantás nyomán Ukrajnában – csak pár példa melyekről első kézből hallhattak a résztvevők a szemléletformáló beszélgetésen.

A résztvevők megtudták, hogy szervezetünk Etiópiában több, egymás mellett fakadó vízforrást egyesített, és létrehozott a vízvételezéshez egy higiénikus víznyerőhelyet is. Kiderült, hogy a vízhiánnyal érintett minden külföldi országban egyaránt fontos az edukáció, az infrastruktúra biztosítása, a központi kormányzati vezetői elköteleződés, valamint a do not harm attitűd.