Adományozás
ökumenikus segélyszervezet

Etiópia humanitárius helyzete az elmúlt néhány évben rosszabbra fordult. A  humanitárius szükségletek növekedése számos okra vezethető vissza, amelyek közül a legfontosabbak az éghajlatváltozáshoz és az Afrika szarván fekvő országot szétszakító fegyveres konfliktusokhoz kapcsolódnak. Az Etiópiát sújtó kritikus vízhiány kezelése mellett a Segélyszervezet – a helyi megvalósító partnerrel, az ECMY-DASSC-vel együttműködve – különös figyelmet fordít az Etiópia Tigray régiójában zajló szörnyű polgárháború következményeitől szenvedők szükségleteire is. A Hungary Helps Program támogatásával a Segélyszervezet 3 hónapra elegendő lisztet, növényi olajat és hüvelyeseket biztosít 200 rászorulónak Tigray Seharti körzetében.

ökumenikus segélyszervezet

A Seharti körzet annak a fegyveres konfliktus középpontjában fekszik, amely két éven át meghatározta a humanitárius helyzetet Tigrában. A kormány és a lázadó erők közötti ellenségeskedés tavaly novemberben ért véget, amikor a két fél tűzszünetet kötött, és a régió ismét a központi kormány ellenőrzése alá került. Ekkor vált világossá a szörnyű humanitárius helyzet, miután a segélyszervezetek 2022 decemberében újra beléphettek a régióba.

A 110 ezer lakosnak csak a fele kapott valamilyen formában segítséget a harci cselekmények beszüntetése óta, a mezőgazdasági tevékenységet pedig még mindig akadályozzák az aktív aknamezők és az öt egymást követő “esős” évszak óta leeső minimális csapadék. A konfliktus évei alatt az emberi jogok megsértése, a nemi alapú erőszak általános gyakorlat volt. A helyzet súlyosságát látva az Ökumenikus Segélyszervezet válasza az alapvető gyorssegélyek nyújtására összpontosít a sokat szenvedett térségben.

ökumenikus segélyszervezet

Munkatársaink felmérték a potenciális kedvezményezetteket, és kiválasztottak 200 személyt, akik az alábbi kategóriák valamelyikébe sorolhatók:

  • női családfők (özvegyek vagy egyedülálló anyák)
  • idősebb családfők (gyermekeket gondozó nagyszülők)
  • nemi erőszak áldozatai
  • árvák.

A nemi alapú erőszak áldozatait a többi kedvezményezettől külön kezelték, hogy elkerüljék a szélesebb közösség általi megbélyegzésüket. Minden kedvezményezett 3 hónapra elegendő búzalisztet, hüvelyeseket és növényi olajat kapott a projekt keretében. A Segélyszervezet és az ECMY-DASSC munkatársai által közösen végzett segélyosztás során világossá vált, hogy egyikük sem kapott semmiféle támogatást az ellenségeskedések 2020 decemberi kezdete óta.