Adományozás

Ha egy évvel ezelőtt valaki azt mondja, hogy így fogunk élni – maszkban találkozni, ököllel köszönni, online tanulni és dolgozni – aligha hisszük el. Bizony 2020-ban sok mindent megváltozott, sok mindent el kellett engednünk. De sok esetben talán éppen ezek a változások segítettek észrevenni a megváltozott formák mögött a lényeget, azt ami igazán fontos…

Az Ökumenikus Segélyszervezet 2020-as éve is más volt, mint a többi. Sok elkötelezett munkatárs és sok kreativitás kellett ahhoz, hogy embertől emberig szóló küldetésünket ebben az évben is be tudjuk tölteni. Tartottuk, amit tavasszal így fogalmaztunk meg: Nem engedjük el a rászorulók kezét a járványhelyzetben sem! Megtanultuk, hogyan lehet távolságtartás mellett is gondoskodni, közösségben maradni. Megtanultuk hogyan lehet „járványbiztosan” is ételt, otthon és esélyt adni a leginkább rászorulóknak.

2020-ban sokan megtapasztaltuk saját környezetünkben is, amit mi a segélyszervezetnél korábban is annyiszor: hogy egy-egy váratlan krízis a biztosnak tűnő alapokra épített életeket is képes egyik napról a másikra romba dönteni, és hogy a baj, mindig azokat érinti leginkább, akik eleve nehéz helyzetben vannak, akiknek nincsenek tartalékaik.

És most újra közeledik a karácsony. Más lesz, mint az eddigiek. De talán egy alkalom arra, hogy a megváltozott formák között még inkább a lényegre figyeljünk: a cselekvő szeretetre. Hogy amikor mindannyian kicsit bajban érezzük magunkat is képesek legyünk észrevenni azokat, akik igazán segítségre szorulnak, akiknek szüksége van ránk. Hogy ne hagyjuk őket egyedül karácsonykor és bármi is történjen – ne engedjük el a kezüket 2021-ben sem!

Gáncs Kristóf, kommunikációs igazgató, Ökumenikus Segélyszervezet

Segítsünk együtt - ne engedjük el a rászorulók kezét! Én is segítek!