fbpx
Segíts Te is a Hegyi-Karabahból menekülőknek!
Segítek
Adományozás

A Provident Pénzügyi Zrt. és az Ökumenikus Segélyszervezet átfogó programot indít a pénzügyi szempontból legsérülékenyebb magyarországi társadalmi csoportok pénzügyi tudatosságának növelésére, esélyt adva ezáltal életkörülményeik javítására. A Provident anyagi támogatására és kollégáinak pénzügyi ismereteire alapozott kezdeményezés mintaprogramja Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében indul el idén az Ökumenikus Segélyszervezet intézményeiben.

A Provident megbízására a Társadalomkutató Kft. egy 1000 fős reprezentatív kutatást végzett 2022 őszén arról, hogy mely csoportok esnek el Magyarországon a legális kölcsön felvételének lehetőségétől. Ezek azok a csoportok, amelynek tagjai pénzügyileg a legsérülékenyebbek, mivel egy nehéz élethelyzetben nincs lehetőségük szabályozott pénzügyi megoldást igénybe venni. A kutatás szerint a felnőtt magyar lakosság 6 százaléka, mintegy félmillió 18 év feletti állampolgár szorul ki a hitelpiacról, egy részük a megfelelő pénzügyi ismeretek hiánya miatt. Többségük alacsony iskolai végzettséggel rendelkezik, nettó havi jövedelmük pedig jellemzően nem haladja meg a 250 ezer forintot. A kutatás ezt a társadalmi réteget „láthatatlanoknak” nevezi: ők azok, akik megfelelő pénzügyi ismeretekkel rendelkezve esélyt kaphatnának életkörülményeik javítására. Az Ökumenikus Segélyszervezet és a Provident Pénzügyi Zrt. hétfőn aláírt együttműködése egy kiválasztott csoportnak,  a legalacsonyabb jövedelemmel rendelkezőknek kíván esélyt teremteni elsőként Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében.

Az együttműködés részeként a Provident munkatársai pénzügyi alapismeretekről tartanak oktatást az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársainak, többek között adózás, felelős hitelfelvétel, megtakarítás és családi költségvetés témakörökben. A segélyszervezet munkatársai az oktatás által megszerzett pénzügyi ismereteket a látókörében lévő rászoruló családoknak önállóan, közvetlenül tudják majd átadni, segítve ezzel a tudatosabb pénzügyi döntések meghozatalát. A Provident 20 millió forinttal is segíti az ökumenikusok pénzügyi edukációra irányuló oktatási tevékenységét, valamint pénzügyi tudatosságot fejlesztő programokat szervez olyan tematikus események formájában, mint az élménynap Boldogkőújfalun, vagy a gyermekeknek szervezett, pénzügyi ismeretek témakörű nyári tábor. Az együttműködést mintaprogramként Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében indítja el idén a két szervezet.

„A Provident büszkén vallja, hogy mindenki megérdemel egy esélyt a jobb életre. Ezért vagyunk elkötelezettek a pénzügyi szempontból legsérülékenyebb magyarországi társadalmi csoportok, a „láthatatlanok” élethelyzetének javításában. Célunk, hogy még nagyobb hangsúlyt fektessünk a pénzügyi tudatosság fejlesztésére, folytatva több mint egy évtizede megkezdett munkánkat” - fogalmaz Szirmák Botond, a Provident Zrt. vezérigazgatója.
„Az Ökumenikus Segélyszervezet kiemelten fontosnak tartja a pénzügyi tudatosság erősítését a hátrányos helyzetű csoportok körében. A legszegényebbek esetében fokozottan igaz, hogy az átgondolt pénzügyi döntések érezhetően segíthetik a megélhetést, míg a rossz döntések következtében egy-egy család helyzete még kilátástalanabbá válhat. A jelenlegi gazdasági helyzet különösen is nagy jelentőséget ad a Provident előremutató kezdeményezésének. A több éves komplex programtól jelentős eredményeket és tanulságokat várunk.” – mondta el Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója.
„A „láthatatlanok” háromnegyede legfeljebb alapfokú végzettséggel rendelkezik, számukra minden pénzügyi tudatossággal kapcsolatos edukációs tevékenység kiemelten fontos” – emelte ki Juhász Gyula, a Társadalomkutató Kft, vezető elemzője.