fbpx
Segíts Te is a Hegyi-Karabahból menekülőknek!
Segítek
Adományozás

A Hungary Helps támogatásával, helyi partnerszervezetünkkel közösen nagyszabású segélyprogramot hajtunk végre Etiópia Afar régiójában. A program egyik célja az oktatás elérhetőségének növelése, biztonságosabb és higiénikusabb körülmények biztosítása a diákok számára, valamint az iskolai létesítmények javítása annak érdekében, hogy az afrikai ország diákjai is minőségi oktatásban részesedhessenek.

A projekt első gyümölcsei a nyár folyamán beértek, hiszen a Sideha-Fage iskola 3 tanterme, az óvoda és az iskolai könyvtár kívülről-belülről is megújult. Annak érdekében, hogy a gyerekek a tanórákon kívüli időt és a szüneteket biztonságos, gyermekbarát és naptól óvott helyen tölthessék, egy új étkező helyiséget, valamint bel- és kültéri fejlesztő játékszereket is kapott az iskola.

Az iskolában komoly gondot jelentett a korszerűtlen vízellátó rendszer, ezért a fejlesztés nem állt meg a tanteremben. A projekt keretében a vízellátó rendszert és az iskolai illemhelyeket is felújítottuk, sőt a meglévő létesítményeket 12 vízcsappal és egy 5 köbméteres víztározóval, illetve külön női higiéniai szobával bővítettük ki.

A megfeszített munkának, valamint a helyi közösség aktív közreműködésének és összefogásának köszönhetően több, mint 700 5 és 14 év közötti etióp gyermeknek nyílik lehetősége felújított, jól felszerelt óvodában és iskolában kezdeni az oktatást idén szeptemberben.

Helyi munkatársunk így számolt be a projekt hatásáról:

A Segélyszervezet által indított program jelentős változásokat hozott a biztonságos tanulási környezet megteremtésében, a Sideha-Fage-i óvodában és általános iskolában. A program megkezdése előtt a helyi óvodákban és általános iskolákban nem voltak megtalálhatók a tanuláshoz szükséges gyermekbarát felszerelések és eszközök, a tantermek romosak voltak, nem volt tiszta ivóvíz-ellátás és étkezőhelyiség sem. Ezek mind felelősek voltak az oktatás rossz minőségéért és sok gyerek iskolából való kimaradásáért.

A program viszont szemmel látható változásokat indított el, és a tanulók létszámára, valamint az oktatás minőségének javítására egyaránt pozitív hatással lesz.

A tantermek felújításával kellemesebb és szebb környezetet teremtettünk a tanuláshoz, illetve a tanulók korának és igényeinek megfelelő bútorokkal rendeztük be ezeket. Az óvoda képes gyerekkönyvekkel, új matracokkal, ágyneművel, légkondicionáló berendezéssel és 2 új audiovizuális eszközzel is bővült a kültéri játszótéri eszközök mellett.

A támogatás eredményeként az óvodások és a tanulók kényelmesebb körülmények között tudnak tanulni és eltölteni a szabadidejüket, és igénybe tudnak venni kültéri játékokat is. Az óvodások, köszönhetően a ventilátorokkal felszerelt termeknek, kényelmesen tudnak majd nem csak tanulni, hanem pihenni is, amire korábban nem nagyon volt példa a fullasztó hőség miatt.

Az iskolákban nem volt helyiség biztosítva az étkezéshez, és a tanulók egészségi állapota nagy kockázatnak volt kitéve azáltal, hogy a földön ülve, a porban kellett elfogyasztaniuk az ebédjüket. Ez a helyzet azonban megváltozik az iskola épületében kialakított, jól szellőző ebédlővel és konyhával, ahol a gyerekek kényelmesen el tudják fogyasztani az elemózsiájukat. Ezen kívül a diákok biztonságát szolgáló intézkedéseket is bevezettek.

A mellékhelyiségek felújítása és a helyi közösség aktív részvételével kiépített vízvezetékek és folyóvíz bevezetése az iskola épületébe, jelentős mértékben hozzájárul a gyerekek higiénikus körülményeihez és egészségi állapotának javulásához. A vízhez való hozzáférés további pozitív hatása, hogy kevesebb tanuló fog kimaradni az iskolából.

A projekt ezen a ponton még nem zárult le teljesen, jelenleg is folyamatban van a diákok számára az iskolai egyenruhák kiosztása, illetve folyamatosan zajlik különböző tanítási, módszertani képzések szervezése és megtartása a helyi tanítók részére.

Partnereink a segítségnyújtásban