Adományozás

Az Ukrajnában 25 éve jelen lévő szervezetünk a háború kitörésének napján azonnal megkezdte humanitárius segélyprogramját mind Ukrajnában, mind pedig Magyarországon. Miközben a határ mindkét oldalán segítő pontokat állítottunk föl a menekülők tárgyi adományokkal történő illetve információs támogatására, országos adománygyűjtést hirdettünk, elkezdve szervezni a segítségnyújtás logisztikai hátteret, illetve hazai intézményi hálózatát és humán erőforrás kapacitását is részlegesen a háborús menekültek támogatására fókuszálva szerveztük át.

Beregszászi központunk mellett először Lvivben, majd Kijevben is humanitárius irodát és raktárt hoztunk létre, melyeken keresztül, illetve a segélyszervezet közreműködésével korábban létrejött ukrajnai civil szervezeti szövetség tagjainak bevonásával 10 régióban tudtunk folyamatosan segítséget nyújtani. Helyszíni beágyazottságunknak, illetve több évtizedes tapasztalatunknak köszönhetően a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet vezető szerepet tölt be az ACT Alliance nemzetközi szövetség nagyszabású ukrajnai segélyezési tevékenységében.

A háború kitörése utáni első hetekben egymást követve lépték át a magyar-ukrán határt a segélyekkel megrakott, főként tartós élelmiszert, higiéniai és gyermekápolási cikkeket, több esetben pedig gyógyszert szállító kamionok.  Az eddig a háború sújtotta országba juttatott több mint 1000 tonna segélyt az átmeneti szállókon élők között osztottuk szét, vagy a frontvonal közelében tevékenykedő partnerszervezetek segítségével továbbítottuk az ott maradt lakosok számára, összesen 10 ukrán régióban.

Helyi partnerszervezeteinkel együttműködve több régióban pszichoszociális segítséget nyújtunk a háború traumáit átélt családok számára, nemzetközi partnereinkkel közös programként pedig készpénzes krízis támogatási programot is indítottunk az otthonaikat elhagyni kényszerülők személyre szabott segítése érdekében.

Magyarországra érkezőket élelemmel és a mindennapi szükségleteket kielégítő tárgyi adományokkal, az utazáshoz szükséges információkkal látjuk el február vége óta. A hazánkban átmeneti időt töltő családokat intézményeinknek kapacitása mellett bérelt szálláshelyeken helyezzük el, ahol szakembereink lelki támogatást is nyújtanak a zömében nőkből és gyermekekből álló családoknak. A munkatársaink segítenek a hosszú távon hazánkban letelepedni szándékozók terveinek megvalósításában is, többek között a munkakeresés, hivatalos ügyek intézése, jogi és szociális támogatás területén.

Több hónapon át nyújtottunk segítséget a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, ahol a hivatalos ügyek intézésének támogatása mellett gyerekbarát helyszínt, és többek között élelmet illetve babaápolási cikkeket biztosítottak a továbbutazó családoknak a várakozás idejére. Az Ökumenikus Segélyszervezet koordinálja jelenleg is a BOK Csarnokban zajló karitatív munkát is. A sokrétű támogatás gördülékenysége érdekében a nyár közepén Budapest belvárosában megnyitottuk az Ukrajnai Menekülteket Támogató Központunkat is.

Több nyári tábort szerveztünk az Ukrajna különböző részeiről érkező menekült gyermeknek Budapesten, Debrecenben, Szombathelyen, Aggteleken és Kastélyosdombón.

Rendkívüli erőfeszítéseinket az adományozók, önkéntesek, vállalati partnerek, az egyházak és a magyar kormány összefogása segíti, melynek köszönhetően gyorsan és hatékonyan tudunk reagálni és alkalmazkodni a folyamatosan változó szükségleteknek és igényeknek megfelelően. A háború elhúzódása miatt nagy hangsúlyt fektetünk a hosszú távú projektekre az újjáépítés és fejlesztés területén a harcok sújtotta ukrajnai településeken. A magyar kormánnyal stratégiai együttműködésben megkezdtük a borogyankai kistérség zahalci középiskolájának felújítását, egy postai és önkormányzati funkciókkal is bíró egészségügyi központ megépítését a bucsai kistérségben, valamint egy konténerotthonok felállítását magába foglaló segélyprogram szervezését.

Az ukrajnai menekülteket segítő munkánkról a http://ukrajna.segelyszervezet.hu weboldalon lehet bővebben olvasni, ahol lehetőség van a segélyprogram támogatására is.