Adományozás

 

Erős földrengés rázta meg Afganisztán délkeleti részét helyi idő szerint szerda hajnalban. Rengeteg épület összedőlt, a halálos áldozatok száma az első jelentések szerint megközelíti az ezret. 

 

 

Segélyszervezetünk Mazar-I-Sharif-i irodája felvette a kapcsolatot az ANDMA-val (Afghanistan National Disaster Management Authority – Afganisztán Nemzeti Katasztrófakezelési Hatóság), jelenleg egyeztetések folynak a károk mértékéről, szükségletekről, illetve a segítségnyújtás módjáról. A következő órákban vizsgáljuk annak lehetőségét, hogy milyen módon kapcsolódunk be a károsultak megsegítésébe.

Mint ismeretes az Ökumenikus Segélyszervezet 2001 óta végez humanitárius és fejlesztési tevékenységet Afganisztánban, az elmúlt években több mint 1 millió embert támogatott közvetlenül. 2021-ben 5.241 tonna (az eddigi legtöbb) élelmiszert osztott ki, illetve különböző helyi vidékfejlesztési, katasztrófa-megelőzési és képzési programokat valósított meg. A közvetlen kedvezményezettek száma 76.543 fő volt. A programok összértéke – beleértve az átadott élelmiszer és „cash for work” típusú programok értékét – meghaladta az 1,3 Mrd forintot. 2021 augusztus-szeptember folyamán a tálib hatalomátvétel következtében a Segélyszervezet rövid időre felfüggesztette a programok végrehajtását, illetve a kialakult helyzet miatt újraszervezte irodáját. Ezen kívül a munkatársak biztonsága, valamint a projektek sikeres végrehajtása érdekében a Segélyszervezet különböző biztonsági, korlátozó intézkedéseket vezettet be, mind az iroda működésére, mind pedig a programok végrehajtására vonatkozóan. A tálibok hatalomátvételét követően a pénzügyi rendszer összeomlott, az alapvető élelmiszerek ára rohamosan emelkedett. A nemzetközi pénzintézetek felfüggesztették az ország támogatását, az országot szárazság sújtja, valamint számos további tényező fokozza a humanitárius válság elmélyülését és elhúzódását.