Adományozás

Ukrajna – Határtalan segítség

Segítsünk együtt a háború elől menekülőknek!

Ukrajnában milliók számára vált kézzelfogható valósággá a háború. Családok, idősek és fiatalok keltek útra a harcok sújtotta területekről.

Az Ökumenikus Segélyszervezet azonnali segítséget nyújt azoknak a menekülőknek és menekülteknek, akik kénytelenek voltak mindenüket hátrahagyni, és átfogó segélyprogramot indított a háború hatásai miatt nélkülözők támogatására.

Országos adománygyűjtést hirdetünk a szomszédos országban kialakult háborús helyzet miatt szükséges humanitárius segélyprogramunk támogatására.

<b>Segítsünk</b> együtt a háború elől <b>menekülőknek!</b>

Hogyan segítünk?

Humanitárius segítségnyújtás

Humanitárius segítségnyújtás

Az orosz hadsereg február 24-ei támadása után az Ökumenikus Segélyszervezet azonnal hozzálátott a kibontakozó humanitárius válság kezeléséhez. Az ellátási láncok akadozása és a belső menekültek áradata nagy humanitárius szükségleteket eredményezett az első napokban, ezért elsődleges fontosságú volt a sürgősségi élelmiszer- és nem élelmiszer jellegű segélyáru biztosítása a nélkülöző lakosság számára. Ennek érdekében a Segélyszervezet raktárbázisokat és logisztikai központokat hozott létre Budapesten, Beregszászon és Lembergben, melyek segítségével egy év alatt 1631 tonna segélyárut juttatott célba Ukrajnában, sokszor olyan, nehezen megközelíthető és frontvonalon fekvő területeken is segítve, mint Herszon. A Segélyszervezet országszerte több, mint 250 menekültszállást támogat tárgyi adományokkal, többet pedig alapvető háztartási gépekkel, eszközökkel is felszerelt. Az energetikai infrastruktúra elleni komoly támadások okozta áramkimaradások enyhítésére eddig 193 generátort juttatott el az Ökumenikus Segélyszervezet a hadműveletek által érintett területekre, továbbá számos menekültszállás téliesítésében vállalat aktív szerepet például 500 vaskályha, vagy éppen tüzelőanyag támogatással.

Pszichoszociális támogatás

Pszichoszociális támogatás

A fizikai egészségen felül az Ökumenikus Segélyszervezet számos módon támogatja a háború borzalmait elszenvedők pszichés és mentális egészségének megőrzését, ápolását Ukrajna egész területén. Az ingyenes jogi tanácsadástól a közösségi eseményekig, a sportprogramoktól a művészeti- és pszichoterápiáig a Segélyszervezet és helyi partnereinek programjai arra törekednek, hogy az egyének, családok és közösségek ellenálló- és alkalmazkodó képességét megerősítsék annak érdekében, hogy ők a háború hosszú távú hatásaival szemben is megőrizzék lelki egészségüket. A harcok, a bombázások, rakétatámadások és az élet bizonytalanságnak köszönhetően rengetegen traumatizálódtak – különösen a gyermekeket érintik súlyosan a háború borzalmai. Az érintettekkel való közvetlen munka mellett a Segélyszervezet továbbképzéseket is biztosít pszichológusok számára, hogy minél több emberhez eljusson a segítség.

Készpénzes segítségnyújtás

Készpénzes segítségnyújtás

Ökumenikus Segélyszervezet kétféle, méltóságteljes segélyezést lehetővé tevő készpénzes módszert kínál a háború miatt nélkülözésre és spórolásra kényszerült embereknek Ukrajnában. A szervezet arra törekszik, hogy a Többcélú Készpénzes Segítségnyújtás (MPCA) útján úgy teremtsen létbiztonságot, hogy a rászorulók megőrizhessék méltóságukat és a választás szabadságát. Az MPCA kedvezményezettjei három havi támogatást kapnak meg egyben, azaz összesen 6600 hrivnyában részesülnek. A Készpénzes Krízis Támogatás azoknak kínál nagyobb összegű kifizetéseket, akik olyan kiadásokkal néznek szembe, melyeket sem saját költségből, sem az MPCA által biztosított összegből nem tudnak fedezni. Az Ökumenikus Segélyszervezet 2022 júniusában indította el pénzügyi segítségnyújtási programját Ukrajnában. A támogatásra jelentkezőket nyilvántartásba veszik és ellenőrzik, hogy a Cash Working Group által meghatározott feltételeknek megfelelnek-e. Az Ökumenikus Segélyszervezet erőfeszítéseit az ACT Alliance-en belüli partnerei (DanChurchAid, Christian Aid), valamint a WorldVision támogatják.

Az ukrán civil szféra támogatása

Az ukrán civil szféra támogatása

Az Ökumenikus Segélyszervezet a közösség erejében bízva olyan civil szervezeteknek nyújt anyagi támogatást, amelyek humanitárius tevékenységet folytatnak Ukrajnában, de korlátozott pénzügyi háttérrel rendelkeznek kitűzött céljaik megvalósításához. Az Ökumenikus Segélyszervezet a Rugalmas Felhasználású Támogatások nevű programján keresztül segíti munkájukat. A támogatottak céljai sokfélék: egyes szervezeteknek azért van szükségük külső finanszírozásra, hogy megfelelően téliesített szállásokat tudjanak kialakítani a belső menekülteknek, mások felszerelésre, élelemre vagy terápiás szakemberek alkalmazására kérnek anyagi támogatást. Egy szervezet legfeljebb 10 ezer dollárnak megfelelő összeget igényelhet előre meghatározott projektpályázatokra. Minden projekt 2-3 hónapig tart, ezt követően kerül sor az együttműködés értékelésére, ami alapján döntés születik a megállapodás megújításáról.

Fejlesztés és helyreállítás

Fejlesztés és helyreállítás

Az orosz erők észak-ukrajnai kivonulását követően fellépő újfajta igények más segítségnyújtási módokat követeltek meg az Ökumenikus Segélyszervezettől. Több hónapnyi harc után ugyanis egyértelművé vált, hogy a humanitárius válságot a közcélú infrastruktúra szándékos megrongálása csak tovább súlyosbította. A Kijev környéki Bucsában, Irpinyben és Borogyankában tapasztalható pusztítás láttán az Ökumenikus Segélyszervezet az elsők között juttatott humanitárius szállítmányt a térségbe, és a további együttműködésről is megegyezett a bucsai önkormányzattal. A Magyarország Kormányával kötött stratégiai partnerségnek köszönhetően az Ökumenikus Segélyszervezet a térségben megkezdte egy iskola felújítását, illetve egy postai és önkormányzati funkciókkal is bíró egészségügyi központ megépítését, valamint már használatba is adott egy konténeróvodát Zahalciban.

Azonnali segítségnyújtás menekülteknek

Azonnali segítségnyújtás menekülteknek

Az ukrajnai segítségnyújtás előkészítése mellett a Segélyszervezetnek gyorsan és határozottan kellett reagálnia az Ukrajnából érkező sokezer menekültre is: február 25-én önkéntesek és munkatársak érkeztek a határhoz, ahol sátrakat és egy menekülteket támogató pontot állítottak fel. A Budapestről továbbutazó családokra gondolva a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren gyermekbarát sarkot is kialakítottak a Segélyszervezet munkatársai. Természetesen szálláshelyekre - rövid és hosszú távon - szintén nagy szükség volt. A Segélyszervezet e célból lakásokat és szállodai szobákat biztosított a menekülteknek, helyeket szabadított fel szociális intézményeiben, valamint kiépített egy olyan partnerhálózatot, amely a Magyarországon tartózkodó menekülteket élelemmel, higiéniai cikkekkel, szállással és pszichoszociális támogatással látja el. A következő lépés egy budapesti menekült-tranzitközpont létrehozása volt a BOK-csarnokban, amelyet 5 másik karitatív szervezettel együttműködve működtet azóta is. Itt a vonattal érkező menekültek ételt, italt, segítséget kapnak a továbbutazáshoz, valamint szállást és különböző szolgáltatásokat igényelhetnek, és regisztráltathatják magukat a hatóságoknál, amennyiben hosszabb ideig szeretnének maradni.

Hosszú távú segítség menekülteknek

Hosszú távú segítség menekülteknek

A Segélyszervezet a menekültek magyarországi beilleszkedésének támogatására Budapest szívében létrehozta az Ukrajnai Menekülteket Támogató Központot. Az intézmény minden, itteni élettel és letelepedéssel kapcsolatos kihívásban segítő kezet kíván nyújtani a háború elől menekülőknek, és ennek érdekében számos szolgáltatás biztosít számukra. Ilyen a szálláskeresés, az egészségügyi ellátáshoz, az oktatáshoz és a munkaerőpiachoz való hozzáférésben, állami adminisztratív eljárásokban való segítség, a pszichológiai, jogi és természetbeni segítségnyújtás. Ezek mellett a Központ – a közösség erejében bízva - közösségépítő rendezvényeket is szervez a menekülteknek. A központhoz szorosan kapcsolódik egy közösségi tér, ahol ukránul beszélő mentálhigiénés szakemberek különböző terápiákkal (művészet, zene) segítik az 1-6 éves gyerekeket a traumáik feldolgozásában, amíg szüleik dolgozni mennek. A Segélyszervezet vidéki intézményei és a humanitárius munkát végző csoportok, gyülekezetek és szervezetek kiterjedt hálózatával való együttműködés lehetővé teszi, hogy a Segélyszervezet az egész országban támogathassa a menekülteket.

Az összefogás ereje

Az összefogás ereje

Az ukrajnai háború kitörését követően kibontakozó humanitárius válság hatására példátlan összefogás jött létre a magyar civil- és üzleti szféra szereplőivel. A Segélyszervezet az együttműködés eredményeképpen soha nem látott mennyiségű adományt tudott gyűjteni: a magánszemélyek és vállalkozások által a háború első évében több, mint 12 millió dollár értékben ajánlottak fel tartós élelmiszert, higiéniai cikkeket, ruhákat és gyermekápolási termékeket, melyeket a Segélyszervezet juttatott célba mind Ukrajnában, mind Magyarországon. A beérkező adományok kezelése is rendkívüli feladat volt, a Segélyszervezet önkéntesei számtalan órát töltöttek az adományok válogatásával, csomagolásával és menekültek közötti szétosztásával. A válsághoz kapcsolódó humanitárius segítségnyújtás finanszírozására a Segélyszervezet eredményes adománygyűjtő kampányt is indított, amely bebizonyította, hogy a legkisebb segítség is sokat számít, ha egy egész közösség cselekszik a jó ügy érdekében.

Ukrajnai munkánk háttere

Az Ökumenikus Segélyszervezet közel két és fél évtizede rendelkezik állandó jelenléttel Ukrajnában. Beregszászban található képviseletünk ma már Kijevben hivatalosan bejegyzett, országos kiterjedésű tevékenységet végző szervezet központja. Lembergben és Kijevben létrehozott humanitárius központjaink pedig nemzetközi programjaink koordinációját végzik. Az adományok célba jutását és munkánk hatékonyságát évtizedes ukrajnai jelenlétünk mellett a kárpátataljai kormányzóval kötött együttműködési megállapodás, a 2014-ben kezdődő válság során kialakított mechanizmusok, nemzetközi és helyi partnerekkel való szoros együttműködések segítik.

Hogyan segíthetsz?

 • Segélyprogramunk egyszerűen támogatható bankkártyás adományozással ezen az oldalon, illetve a 11705008-20464565 számlaszámon „Ukrajna” megjelöléssel.
 • Deviza utalása esetén az alábbi számlákon várjuk az adományokat:
  • EURO számlaszám (IBAN): HU 13-1176-3842-0065-8885-00000000
  • USD számlaszám (IBAN): HU 39-1176-3842-0073-9012-00000000
  • Bank neve: OTP Bank Nyrt.
  • Számlatulajdonos: Hungarian Interchurch Aid
  • SWIFT kód: OTPVHUHB
 • Önkéntes felajánlás: jelentkezz ide kattintva honlapunkon egy űrlap kitöltésével – munkatársaink megküldik az aktuális önkéntes lehetőségeket.
 • Természetbeni adományokat (tartós élelmiszert) Részletek itt.
 • Szállás vagy szolgáltatás felajánlásokatkarpataljaert@segelyszervezet.hu e-mail címen, illetve a +36 70 664 8645 telefonszámon fogadunk.
 • Vállalati felajánlásokat kérjük a csr@segelyszervezet.hu e-mail címre küldeni. Munkatársunk a lehető legrövidebb időn belül felveszi a kapcsolatot a megadott vállalati kapcsolattartóval.
Segítsünk együtt a háború elől menekülőknek! Én is segítek

Hírek