Adományozás

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet az ENSZ Világélelmezési Programjával (WFP) együttműködve öt projekt keretében 22 ezer háztartást és több mint 158 ezer embert támogatott Afganisztánban 2020-ban. A koronavírus járvány következtében még nehezebb helyzetbe került lakosság élelmiszer ellátása mellett a Segélyszervezet úgynevezett „food for work” és „cash for work” programok keretében támogatta a helyieket.

A szervezet 2106 tonna élelmet adott át Balkh, Baghlan és Samangan tartományokban élőknek. A programokban résztvevő kedvezményezettek bevonásával 370 méter hosszú árvízvédelmi falat és két 50 000m3-es védőgátat építtetett. 235 ezer méteren teraszos pisztácia-ültetvényt gondozott és faiskolát működtetett továbbá kiskerteket és csepegtetős öntözőrendszereket hozott létre. A Segélyszervezet programjai között szerepelt a háztáji gazdálkodási képzés is melyet elsősorban nők számára biztosított.

A Segélyszervezet 2001 óta hajt végre humanitárius és fejlesztési programokat Afganisztánban melyek mindegyike helyi problémákra és igényekre reflektál a hosszú távú, eredményes fejlesztés érdekében. Az ország északi részén található Mazar-I-Sharif városban működő képviselet irányításával az oktatás, vidékfejlesztés, közigazgatás-fejlesztés, egészségügy és kapacitásépítés területén számos sikeres projekt zajlik. Az elmúlt időszakban a szervezet komplex élelmezési programok végrehajtása során jövedelemteremtő képzésekkel, mezőgazdasági, vízgazdálkodási és infrastrukturális fejlesztésekkel segíti a lakosság megélhetését.

A Segélyszervezet 2001-től Afganisztán 8 tartományában több mint 870 ezer embert támogatott, a programok összértéke pedig meghaladja a 6 milliárd forintot.