fbpx
Segíts Te is a Hegyi-Karabahból menekülőknek!
Segítek
Adományozás

2022.05.05. – Kárpátalja

A magyarországi születésű Prof. Dr. Krausz Ferenc lézerfizikus, a garchingi Max-Planck Kvantumoptikai Intézet igazgatója, a müncheni székhelyű Ludwig-Maximilians Egyetem professzora is csatlakozott a Segélyszervezet kárpátaljai munkáját támogatók közé.

Elsősorban a kárpátaljai intézményeket kívánta támogatni, olyan módon, hogy az a menekülteket is segítse, és maradandó érték legyen, vagyis az ottani tanulók is használhassák hosszabb távon. Így esett a választás az informatikai eszközökre.

Lehel Lászlóval, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatójával egy „felderítő” utat tettek Kárpátalja Bereg-vidéki részében. Ez alapján döntötték el, hogy a bakosi iskolába visznek informatikai felszerelést.

Erre azért volt különösen nagy szükség, mert a gyerekek lassan harmadik éve kénytelenek online tanulni, ez pedig megfelelő felszerelés nélkül nem könnyű. Összesen tizenegy teljes berendezést (laptop, projektor, vetítővászon, mikrofon) hoztak, ami lehetővé teszi a tanulók számára, hogy csoportosan vegyenek részt online oktatásban. Az iskola vezetőségétől megtudták, hogy van néhány nagy tudású, tehetséges diákjuk, akik megérdemelnék, hogy egyénileg is részt vegyenek otthoni online oktatásban, így az ő számukra beszereztek további öt laptopot. Ezenkívül  kiderült, hogy az itt elszállásolt menekültek között egyetemi hallgatók is vannak, akik szintén szeretnének részt venni az online oktatásban, így őket is laptopokkal látták el. Továbbá arról is értesültünk, hogy a menekült gyermekek számára nincsenek megfelelő játékok, így rájuk gondolva különféle udvari játékokat is hoztak az iskolába.

A professzor a további támogatásokról és terveikről is beszélt:

Amikor Ukrajnában kitört a háború, a kollégáimmal azon gondolkodtunk, hogyan, milyen módon tudnánk segíteni. Arra a döntésre jutottunk, hogy az egész világra kiterjedő gyűjtési akciót szervezünk, amellyel megszólítjuk a tudóstársadalmat. Egy weboldalt készítettünk erre a célra, bankszámlát nyitottunk, gyűjtési akciót szervezzük, emellett közel háromszáz emailt küldtem a kollégáknak arra kérve őket, hogy lehetőségeikhez mérten járuljanak hozzá a projekthez, illetve terjesszék ennek lehetőségét.