fbpx
Segíts Te is a Hegyi-Karabahból menekülőknek!
Segítek
Adományozás

A tavaly február 24-én kitört és azóta is tartó orosz-ukrán háború menekültjeit segítő tevékenység Segélyszervezetünk történetének eddigi legnagyobb humanitárius szerepvállalása. Magyarország legnagyobb ukrajnai menekülteket támogató segélyprogramja eddig mintegy
6,5 milliárd forint értékben, több mint 242 ezer bajbajutottat segített, többek között csaknem 1700 tonna segélyáruval. A 20 ukrán régióba elérő, nemzetközi jelentőségű segélyprogram a Magyarországra érkező menekültek megsegítésére is kiemelt figyelmet fordított. A várhatóan több évig tartó segélyprogram eddigi szakasza magán- és vállalati adományozók, Magyarország Kormánya, továbbá nemzetközi partnerszervezetek összefogásával valósult meg. A szomorú évfordulón  köszönetet mondunk a támogatók összefogásáért, de egyúttal emlékeztetünk is, hogy az egyre mélyülő válság miatt még sokáig szükség lesz az adományokra, a humanitárius segítségre. 

Az Ukrajnában negyedszázada jelen lévő szervezetünk a háború kitörésének napján azonnal megkezdte humanitárius segélyprogramját mind Ukrajnában, mind pedig Magyarországon. Miközben a határ mindkét oldalán segítő pontokat állítottunk föl a menekülők tárgyi adományokkal történő illetve információs támogatására, országos adománygyűjtést hirdetettünk, elkezdtük szervezni a segítségnyújtás logisztikai hátteret, illetve hazai intézményi hálózatunkat és humán erőforrás kapacításunkat is részlegesen a háborús menekültek támogatására fókuszálva szerveztük át. Beregszászi központunk mellett először Lvivben, majd Kijevben is humanitárius irodát és raktárt hoztunk létre, melyeken keresztül, illetve a segélyszervezet közreműködésével korábban létrejött ukrajnai civil szervezeti szövetség tagjainak bevonásával tudunk folyamatosan segítséget nyújtani. Helyszíni beágyazottságunknak, illetve több évtizedes tapasztalatunknak köszönhetően vezető szerepet töltünk be az ACT Alliance nemzetközi szövetség nagyszabású ukrajnai segélyezési tevékenységében. A határ mindkét oldalán végzett munkát a multiszektorialitás és a rugalmasság jellemzi a kézzelfogható, természetbeni támogatástól a készpénzes segítségen át a pszichoszociális tanácsadásig. A segélyprogram az olyan nehezen elérhető helyekre is eljutott, mint a frontvonalon fekvő Herszon városa, így Ukrajna 20 régiójában, a keleti Harkivtól a nyugati Beregszászig tudjuk támogatni a rászorulókat.

ökumenikus segélyszervezet

Azonnali és hosszú távú segélynyújtás Ukrajnában

A háború kitörése óta több mint 80, főként tartós élelmiszert, higiéniai és gyermekápolási cikkeket, több esetben pedig gyógyszert szállító kamion lépte át a magyar-ukrán határt – összesen csaknem 1700 tonna segélyt juttatva célba az országban.

Ukrajnában több mint 250 menekültszállást támogatunk tárgyi adományokkal, többet pedig alapvető háztartási gépekkel, eszközökkel is felszerelt. Az energetikai infrastruktúra elleni komoly támadások okozta áramkimaradások enyhítésére eddig 193 generátort juttatottunk el a hadműveletek által érintett területekre, továbbá számos menekültszállás téliesítésében vállaltunk aktív szerepet például 500 vaskályha, vagy éppen tüzelőanyagtámogatással.

Helyi partnerszervezeteivel együttműködve több régióban pszichoszociális segítséget nyújtunk művészeti-, zenei-, és pszichoterápia formájában képzett szakemberek bevonásával. Az elmúlt egy évben 25 partnerszervezetünk munkatársaival karöltve dolgozotunk a háború következtében traumatizált emberek mentális egészségének megőrzéséért, összesen 31.730 embert érve el Ukrajna-szerte.

Nemzetközi partnereivel közösen készpénzes krízis támogatási programot is indítottunk, melynek keretében eddig összesen 28.563, otthonát elhagyni kényszerült menekültet támogattunk személyre szabott módon. Rugalmas felhasználású pénzbeli támogatási programunk pedig 62 szervezeten, közösségen, gyülekezeten keresztül 94.194 főt ért el ezidáig.

A háború elhúzódása miatt nagy hangsúlyt fektetünk a hosszú távú projektekre az újjáépítés és fejlesztés területén a harcok sújtotta ukrajnai településeken. A magyar kormánnyal stratégiai együttműködésben Zahalciban átadott egy konténeróvodát, megkezdte a település középiskolájának felújítását, Szinyakban pedig egy postai és önkormányzati funkciókkal is bíró egészségügyi központ megépítésén dolgoznak a szervezet munkatársai.

88 ezer hazánkba érkező menekültnek segítettünk eddig

A Magyarországra érkezőket élelemmel és a mindennapi szükségleteket kielégítő tárgyi adományokkal, az utazáshoz szükséges információkkal látják el a háború első napjaitól fogva a mai napig a munkatársaink és önkénteseink több helyszínen. A sokrétű támogatás gördülékenysége érdekében Budapest belvárosában nyitottuk meg az Ukrajnai Menekülteket Támogató Központunkat a háború kitörését követő időszakban. A hazánkban átmeneti időt töltő családokat intézményeinek kapacitása mellett bérelt szálláshelyeken helyezzük el, ahol szakemberek lelki támogatást is nyújtanak a zömében nőkből és gyermekekből álló családoknak. Az elmúlt egy év során összesen 28.000 éjszakát töltöttek menekültek az általunk biztosított szállásokon. Segélyszervezetünk koordinálja jelenleg is a BOK Csarnokban zajló karitatív munkát, ahol a jelenlévő szervezetek fogadják és segítik a hazánkba érkezőket.

ökumenikus segélyszervezet

Az összefogás ereje

Az ukrajnai háború miatt kialakult humanitárius válság megmozgatta és az ügy szolgálatába állította a magyar civil és vállalati szférát is. Segélyszervezetünk a rendkívüli összefogás eredményeképpen soha nem látott mennyiségű adományt tudott gyűjteni és célba juttatni. Magánszemélyek és támogató partnereink a háborúkezdete óta több milliárd forint összértékű tartós élelmiszert, higiéniai termékeket, ruhákat, gyerekápolási termékeket gyűjtöttek. 2651 önkéntes 11.331 órát töltött az adományok válogatásával, csomagolásával és menekültek közötti kiosztásával. A válsághoz kapcsolódó humanitárius segítségnyújtás finanszírozására adománygyűjtő kampányt is indítottunk.

Ukrajnai menekülteket segítő munkánkról a http://ukrajna.segelyszervezet.hu weboldalon lehet bővebben olvasni, ahol lehetőség van a segélyprogramunk támogatására is.