fbpx
Segíts Te is a Hegyi-Karabahból menekülőknek!
Segítek
Adományozás

Az Ökumenikus Segélyszervezet beregszászi regionális központjának munkatársai márciustól augusztusig terjedően pszicho-szociális programokat szerveztek a Kárpátaljára érkező belső menekült gyermekek részére, hogy ezáltal is segítsenek nekik feldolgozni a háború okozta lelki sérüléseket. A Christian Aid által finanszírozott pszicho-szociális programokban 251 gyermek vett részt.

Az Ökumenikus Segélyszervezet már március elején létrehozott egy játszószobát a beregszászi Bethlen Gábor líceumban, melyben a városba érkező menekült családok gyerekeit szakképzett munkatársunk várta, hogy részt vegyenek a különböző játékos terápiákon. A foglalkozások célja az volt, hogy a gyerekek az átélt háborús események során elveszített biztonságérzetüket visszaszerezzék, , és megkezdjék traumáik feldolgozását. A programhoz áprilisban csatlakozott Dr. Körözsi Barbara szakértelmével és Doxa nevű képzett kutyájával abból a célból, hogyállatterápia keretében segítsék a poszttraumás gyerekek rehabilitációját. Márciustól augusztusig a líceumban kialakított játszószobát 18, fél és 16 év közötti belső menekült gyermek látogatta napi szinten, itt próbálva feldolgozni a háború okozta lelki sebeket.

A Beregszászi járásb 5 belső menekülteket befogadó intézményében összesen 216 élményfoglalkozást tartottak az az Ökumenikus Segélyszervezet és a helyi oktatási intézmények munkatársai. A táncon, a sporton, a festészeten, a kézművességen és sok más programon keresztül a 101 résztvevő gyermek ismét átélhette a gondtalan gyermekkor vidám, örömteli pillanatait.

Augusztusban szintén a Christian Aid támogatásának köszönhetően szervezett két hetes nyári tábort az Ökumenikus Segélyszervezet és Kárpátalja Megyei Adminisztrációja, melynek egy ilosvai üdülőközpont adott otthont. Az erdős-hegyes vidék szépségein túl sportprogramok, kirándulások, közös vízijátékok és sok más élmény is várta a 150 belső menekült és háború által érintett kárpátaljai táborozó gyermeket. AzÖkumenikus Segélyszervezet kiemelt hangsúlyt fektet a háború borzalmait átélő és a rászoruló kiskorúak támogatására úgy Magyarországon, mint Ukrajnában. Mint ismeretes, mintegy kétszáz ukrajnai gyermek táboroztatását vállalta magára a szervezet Budapesten, Szombathelyen, Aggteleken és kastélyosdombói esélytáborában.