fbpx
Segíts Te is a Hegyi-Karabahból menekülőknek!
Segítek
Adományozás

A vonattal Budapestre érkezők március 21-től a BOK Sportcsarnokban (régi Syma Csarnok) kialakított tranzitváróban kaphatnak átfogó segítséget.  A civil szervezetek – köztük az Ökumenikus Segélyszervezet – 12 órás váltásokban fogadják az érkezőket: a segélyponton főként adományokkal és információközléssel támogatják a menekülteket. A szervezetek közötti koordinációt segélyszervezetünk munkatársai látják el.

A humanitárius tranzitpontot a kormány nyitotta a karitatív szervezetekkel együttműködve az ukrajnai menekültek számára. A Keleti és a Nyugati pályaudvaron csak információs pontok működnek, a háború elől menekülőket pedig buszokkal szállítják át a két pályaudvarról, illetve Kőbánya felső vasútállomásról a BOK-csarnokba, ahol kulturált körülményeket alakítottak ki.

A csarnokban többek között étel, ital, orvosi ellátás, tisztálkodási lehetőség várja a menekülteket, a kisgyermekes anyák számára baba-mama sarkot, a gyermekeknek játszósarkot alakítottak ki, valamint az emberek információt kaphatnak a szállás- és további utazási lehetőségekről.

 

A karitatív szervezetek egymást váltva dolgoznak a csarnokban. Egy hosszú pultnál kérhetnek tőlük különböző termékeket, élelmiszereket a menekültek. Kérhetnek többek között tisztálkodási szereket, pelenkát, kávét, vizet, szendvicseket, péksüteményeket, müzlit, és levest is.

Az alapvető szükségletek kielégítésén túl telefontöltési lehetőség és internetkapcsolat áll az érkezők rendelkezésére, azoknak pedig, akik továbbutaznának, a MÁV nemzetközi pénztárt nyitott a csarnokban, ahol a menekülők átvehetik szolidaritási jegyüket, és ki is szállítják őket a pályaudvarokra vagy a Liszt Ferenc repülőtérre.

Akik csak néhány napig akarnak Magyarországon maradni, azok számára a humanitárius szervezetek biztosítanak szállást, azoknak az elhelyezéséről pedig, akik tartósan maradnának, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság gondoskodik, a megyei védelmi bizottságokkal együttműködve. Szintén helyben kapnak segítséget azok, akik menedékes eljárást kezdeményeznek vagy tartózkodási engedélyt kérnek. Nekik az Országos Idegenrendészeti Igazgatóság Biztosít információt, és ha szükséges, időpontot is kaphatnak a menekültügyi eljárás megindításához.

Akik hosszabb távon Magyarországon képzelik el az életüket, munkalehetőségekről is tájékoztatást kaphatnak a BOK csarnokban