Adományozás

Egy hét telt el az első és egyben addig példátlan, Horvátországot megrázó földrengés óta: az emberéleteket is követelő, sorozatos földmozgások azóta is tartanak. Munkatársunk a helyszínen csatlakozott a károk pontos felméréséhez.  Szervezetünk szoros együttműködésben dolgozik Petrinja és a környező települések vezetőivel, valamint koordinációs központokkal annak érdekében, hogy az adománygyűjtésből megvalósuló segítségnyújtás a lehető legjobban támogassa a helyi igényeket.

Munkatársunk helyszíni jelentéseiből kiderül: Petrinja belvárosa gyakorlatilag teljesen lakhatatlanná vált. A folyamatos földmozgások miatt a súlyosan megrongálódott otthonok, a közösségi- és szociális intézmények lakóinak el kellett hagyniuk az épületeket. Sokan autójukban, sátorban vagy ideiglenes szálláson keresnek átmeneti menedéket. Az egyik helyi idősek otthonában élőket kaszárnyában szállásolják el jelenleg, ez azonban a koronavírus járvány miatt fokozottan veszélyes lehet a számukra. A körülményeket tovább rontja a januári hideg, esős időjárás.

Munkatársunknak sokan arra panaszkodtak, hogy a közelmúltban újjáépített otthonaikat – és ezzel együtt mindent elveszítettek most. Ugyanakkor a helyszínre rengeteg önkéntes utazik, mindenki úgy segít, ahogy csak tud: van, aki meleg ételt vagy ruhákat oszt, és van olyan is, aki a romok elbontásához csatlakozik. A kilátástalan helyzetbe került károsultak közül többen úgy vélekednek a példátlan összefogás annak is köszönhető, hogy a nemzet korábban már megélt egy közös traumát, akkor azonban megtapasztalták, hogy számíthatnak egymásra.

Január végéig hirdettük meg gyűjtésünket, a beérkező adományokat a földrengés következtében megrongálódott közösségi épületek rekonstrukciójának támogatására fordítjuk.

Segíts te is a horvát földrengés károsultjainak! Én is segítek
ökumenikus segélyszervezet