Adományozás

Két kamion segélyszállítmány érkezett a kárpátaljai Csapra az Ökumenikus Segélyszervezet közreműködésével, hogy onnan induljanak további útjukra – pont oda, ahová az ukrán partnereik kérik. Erről beszélt a kamionok átadásánál Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára Beregszászon, hozzátéve, hogy sem Ukrajna, sem pedig Kárpátalja nem marad segítség nélkül. Az első kamion áramfejlesztő generátorokkal, a másik tartós élelmiszerrel megrakodva indult tovább a közműhálózatokról levágott, az elmúlt hetekben felszabadult Herszon városába.

A dél-ukrajnai nagyvárosban és környékén nincs áram-, víz- és távhőszolgáltatás, ezt orvosolandó érkezett a segélykérés a térséget nemrégiben felkereső Julia Hrisina kormánypárti parlamenti képviselőtől, valamint Viktor Mikitától, a Kárpátalja Megyei Katonai Közigazgatás vezetőjétől. A kialakult helyzetre való tekintettel a magyar kormány 250 ezer euró azonnali átcsoportosításáról döntött, és megkezdte az eszközök beszerzését és kiszállítását Herszonba a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet közreműködésével – közölte az államtitkár.

Továbbutazva Beregszászra egy magyar, illetve egy ukrán tannyelvű iskola számára adott át száz laptopot Magyar Levente Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója és Olekszandr Kosztyucsenko ukrán oktatási miniszterhelyettes társaságában. Ahogy korábban is beszámoltunk már róla, további 250 eszköz Lviv, Ivano-Frankivszk és Kijev megyékben került kiosztásra. Kosztyucsenko a közmédia tudósítóinak elmondta, hogy a magyar partnerek humanitárius segítsége lehetővé teszi az online oktatás minőségének javítását, hiszen a légiriadók és az áramszünetek miatt egyre több iskolás kénytelen ilyen formában megszervezni az oktatást. Magyar Levente hozzáfűzte, hogy a számítástechnikai eszközöket az ukrán kormánytisztviselők kérésére szerezték be, és a program folytatódik.

Ugyancsak Beregszászon került sor két mikrobusz átadására a Kijev mellett fekvő bucsai kistérség számára. Erről Magyar Levente és Lehel László nyári helyszíni látogatásán állapodott meg a helyi önkormányzat vezetésével. Az adományt átvevő Szerhij Sepetyko alpolgármester emlékeztetett arra, hogy az orosz csapatok kivonulását követően a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet vitt elsőként humanitárius segélyt a városba, és a támogatás azóta is folyamatos. Magyar Levente elmondta, hogy Magyarország már egy tucat intézményt épített újjá vagy alakított át, Bucsában pedig jövő tavasszal mintegy tízmillió eurós költségvetéssel megkezdődik egy többfunkciós önkormányzati szolgáltató központ felépítése – szintén az Ökumenikus Segélyszervezet közreműködésében.