Adományozás

Afganisztán történelmének egyik legnagyobb humanitárius katasztrófáját éli meg jelenleg. A több mint negyven éve tartó háború, az elmúlt hónapok drasztikus politikai változásai, a természeti katasztrófák, a szegénység, az aszály és a világjárvány az éhínség közelébe taszította az ország lakosságának jelentős részét. A válság eszkalálódása tovább fokozta a szükségleteket, valamint megnehezítette a humanitárius segítségnyújtás lehetőségeit. A legutolsó felmérések szerint 22,8 millió embernek – Afganisztán lakosságának több mint felének – akut élelmiszerhiánnyal kell szembenéznie. Közülük 8,7 millió ember közel áll a teljes éhínséghez, illetve nap mint nap éhezik. További súlyos problémát jelent a munkalehetőségek szinte teljes megszűnése. 10-ből 7 család kölcsönkéri az élelmiszert, kétségbeesésükben egyre többen arra kényszerülnek, hogy eladják bútoraikat, háztartási felszerelésüket, sőt van rá példa, hogy veséjüket, sőt a gyermeküket adják el, hogy a család tagjai ne haljanak éhen.

Az országot érintő politikai események miatt 20 éves afganisztáni működésünket tavaly átmenetileg felfüggesztettük, de most eddigi legnagyobb és legkomplexebb humanitárius segélyprogramunkat kezdtük meg a közép-ázsiai országban a Világélelmezési Program (WFP) a Hungary Helps és más nemzetközi partnerek támogatásával.

Jelen pillanatban 15 ezer tonna, azaz több mint 1500 teherautónyi alapvető élelmiszert osztunk ki, valamint a túléléshez szükséges jövedelmet biztosítunk 77 ezer embernek. Az élelmezés mellett segítséget nyújtunk a mezőgazdasági termelésben résztvevőknek és az oktatási lehetőségek újraindítását is célul tűztük ki. A végrehajtás alatt álló programjaink több mint 250 ezer embernek nyújtanak azonnali és kézzelfogható segítséget, jelentős mértékben hozzájárulva az éhezés elleni küzdelemhez.

Csatlakozz az összefogáshoz! Csatlakozom
ökumenikus segélyszervezet