fbpx
Segíts Te is a Hegyi-Karabahból menekülőknek!
Segítek
Adományozás

Családok Átmeneti Otthona, Orosháza

Kiknek segítünk? 

Otthonunkban anyagi okokból vagy párkapcsolati erőszak miatt lakhatásukat vesztett családoknak nyújtunk menedéket annak érdekében, hogy a család egysége megmaradjon. Az ország egész területéről fogadjuk a kiskorú gyermekeket nevelő családokat. 

 

Hogyan segítünk? 

Az intézményünkben töltött maximum egy + fél év alatt a szülő(k) és a gyermekek családként együtt maradva kapnak valódi esélyt a továbblépésre. Tapasztalt szakembereink a család helyzetét feltérképezve, velük szorosan együttműködve nyújtanak személyre szabott segítséget.  Célunk, hogy az átmenetileg otthonunkban élő családokat a nálunk töltött idő alatt képessé tegyük arra, hogy nehézségeiket, problémáikat önállóan megoldják, és elsajátítsák azokat a készségeket, amelyek segítik őket a társadalomba való visszailleszkedésben. A fenti célok érdekében lakóink átfogó támogatásban részesülnek intézményünkbe érkezésüktől új, önálló életvitelük kialakításáig. A biztonságos lakhatáson túl munkatársaink többek között a gyermekeknek nyújtott fejlesztő, valamint iskolán kívüli felzárkóztató programokkal, közösségi és szabadidős tevékenységekkel segítenek. Mindez azt szolgálja, hogy a család megerősödjön és a lelki sérülések negatív hatásai csökkenjenek. Indokolt esetben az intézmény elhagyása után is gondoskodunk a korábbi lakók elhelyezéséről, támogatásáról. Úgynevezett kiléptető házakat és félutas házat is üzemeltetünk, amelyeket – több egyéb szolgáltatással együtt – pályázat útján vehetnek igénybe a kérelmezők, hiánypótló segítséget kapva az önálló élet megteremtéséhez. A párkapcsolati erőszak elől menekülőknek kínál azonnali, rövid távú menedéket az intézményünkben működő Krízisközpont, ahol a bajbajutottak teljes körű ellátásban és kiterjedt szakmai támogatásban részesülnek. 

Számok tükrében

Tevékenységeink 

  • Átmeneti elhelyezés, lakhatás biztosítása 
  • Krízishelyzet megszüntetése, a bajba került családok gyermekeinek gondozásához, neveléséhez szükséges feltételek biztosítása 
  • Szociális ügyintézés 
  • Pszichológiai, mentálhigiénés és jogi tanácsadás 
  • Közösségi szabadidős programok biztosítása 
  • Gyermekfejlesztő programok, mozgásfejlesztés, kreatív foglalkozások 
  • Munkaerőpiaci szolgáltatások: tréningek, képzések