fbpx
Rendkívüli áradások Líbiában - Segíts Te is!
Segítek
Adományozás
Felzárkózó települések

Felzárkózó települések

2019 második felében kapcsolódott be segélyszervezetünk a „Felzárkózó települések” elnevezésű kormányzati program megvalósításába. Ennek segítségével Lakócsán, Kastélyosdombón, Vizsolyban és Boldogkőújfalun kezdtünk meg közösségfejlesztésen alapuló felzárkóztató tevékenységet. Mostanra újabb 7 településre terjed ki tevékenységünk: Drávagárdonyban, Felsődobszán, Pusztakovácsi – Kürtöspusztán, Perén, Novajidrányon, Zádoron, valamint Somogyfajszon  is elindult a projekt végrehajtása

A leghátrányosabb helyzetű települések támogatása hiánypótló szolgáltatások, valamint folyamatos helyszíni jelenlét biztosításával valósul meg.

Ezzel az azonnali segítségnyújtáson túl hosszú távú fejlesztési folyamatokkal járulunk hozzá az érintett települések gazdasági, társadalmi hátrányainak enyhítéséhez, a közösségek aktivizálásához, a helyi együttműködések elősegítéséhez.

Számok tükrében

A leghátrányosabb helyzetű települések támogatása rendszerszintű beavatkozással, a „fogantatástól a foglalkoztatásig” terjedő hiánypótló szolgáltatásokkal (mint amilyenek az egyéni és közösségi gyermekfejlesztő programok, települési élménynapok, prevenciós iskolai programok, munkaerőpiaci fejlesztések) valósul meg. A program fókuszában a közösségbe ágyazott, helyszíni jelenléten alapuló felzárkózás áll: ezt a hátrányos helyzetű településeken úgynevezett Jelenlét Pontok folyamatos működtetése segíti elő. A szükséges fejlesztési programokat előzetes felmérés alapján állapítjuk meg – a diagnózis során feltárt hiányosságokra koncentrálnak az adott településen végrehajtott tevékenységek.
A felzárkózási programot a Magyar Máltai Szeretetszolgálat koordinálja.

A program helyszínei