Földrengés Szíriában és Törökországban - Segíts Te is!
Segítek
Adományozás

Vizsoly és Boldogkőújfalu településeken megkezdték működésüket az Ökumenikus Segélyszervezet Jelenlét pontjai. Az intézmények működtetése az EFOP 1.5.1-17-2017-00003 Végtelen lehetőség - A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet modellprojektje a Gönci járásban címmel indított tevékenységhez kapcsolódik, melynek célja a hátrányos helyzetű járás további leszakadásának fékezése, megállítása. A diagnózis alapú felzárkóztató program a térségre, az ott élő családok körülményeire szabottan kívánt támogatást nyújtani.

A Gönci járás Magyarország egyik leghátrányosabb helyzetű járása, a lakosság közel 30%-a szolgáltatáshiányos településen él. A térség egyik legmeghatározóbb problémája a munkanélküliség. A szociális segélyezés helyi szereplői a mélyszegénységet tartják az egyik legsúlyosabb problémának. A hátrányos helyzetű tanulók aránya messze az országos és megyei átlag fölötti.

A kedvezményezett neve: Magyar Ökumenikus Segélyszervezet
A projekt címe: Végtelen lehetőség - A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet modellprojektje a Gönci járásban
A szerződött támogatás összege: 400 000 000 forint
A támogatás mértéke (%-ban): 100%
A projekt azonosító száma: EFOP 1.5.1-17-2017-00003

A Végtelen lehetőség projekt keretében az Ökumenikus Segélyszervezet a Gönci járás 30 települését lefedően, vizsolyi és boldogkőújfalui Jelenléti ponttal fejtette ki segítő tevékenységét a területi és társadalmi hátrányok következményeinek, a szegénység újratermelődésének mérséklésére, a mélyszegénységben élők integrációjának előmozdítására a folyamatos szakmai jelenléten alapuló szociális és közösségi munka eszközrendszerével. A leghátrányosabb helyzetű települések támogatása rendszerszintű beavatkozással, hiánypótló szolgáltatások (egyéni és közösségi gyermekfejlesztő programok, települési élménynapok, prevenciós iskolai programok, munkaerőpiaci fejlesztés stb.) és a folyamatos helyszíni jelenlét biztosításával valósult meg, mely az azonnali segítségnyújtáson túl hosszú távú fejlesztési folyamatokkal járult hozzá az érintett települések gazdasági, társadalmi hátrányainak enyhítéséhez, a közösségek aktivizálásához, a helyi együttműködések elősegítéséhez, erősítéséhez.

Az Ökumenikus Segélyszervezet Gönci járásban végzett munkája a Széchenyi 2020 program támogatásával valósult meg. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat modell jellegű komplex szociális felzárkóztató Jelenlét programjának kiterjesztéseként indult teljes programban öt hazai karitatív szervezet vett részt, mely Magyarország 5 leghátrányosabb járásának 104 településén élő mintegy 100.000 lakost érintett. Az uniós forrásból finanszírozott 2 milliárd forint összköltségvetésű, 2018 és 2022 között folyó felzárkóztatásban a szervezetek egyenként 400 millió forint forrást használnak fel a hozzájuk tartozó járásban. A Sellyei járásban a Katolikus Karitász, a Cigándi járásban a Magyar Református Szeretetszolgálat, a Baktalórántházai járásban a Baptista Szeretetszolgálat, a Kunhegyesi járásban pedig a Máltai Szeretetszolgálat koordinációjában valósul meg a program.