Adományozás

209 millió forint adomány a 22. Országos Adventi Pénzadománygyűjtésen

209 millió forint adomány érkezett az Ökumenikus Segélyszervezet 2017. évi Országos Adventi Pénzadománygyűjtésén

 

 • „Sok kicsi…”: 357 ezer hívás a 1353-ra, és közel 242 ezer áruházi adománykupon
 • Ünnepi segélyakciók után segítségnyújtás és fejlesztések a hétköznapokban is

 

Sajtótájékoztató keretében mondott köszönetet az Ökumenikus Segélyszervezet a 2017-es szeretet.éhség. Országos Adventi Pénzadománygyűjtés minden támogatójának, partnerének, adományozójának és önkéntesének. A február 2-án, Budapesten tartott eseményen Gáncs Kristóf, a segélyszervezet kommunikációs igazgatója ismertette a gyűjtés eredményeit, Lehel László elnök-igazgató pedig a beérkezett adományok felhasználási tervét. Az elmúlt évek hagyományát folytatva a sajtótájékoztatón került átadásra a Tesco áruházakban összegyűlt adomány, melyet ezúttal Varga Eszter, az áruházlánc médiakapcsolatok menedzsere nyújtott át jelképesen.

 

Az ünnepi összefogásról

2017 adventjén az Ökumenikus Segélyszervezet 22. alkalommal indította el Országos Adventi Pénzadománygyűjtését. A szeretet.éhség. mottóról és tört mézeskalácsszívről ismert felhívás hatására, a gyűjtés partnereinek és a médiának köszönhetően mintegy 630 ezren csatlakoztak a Segélyszervezet célkitűzéseihez.

 

A gyűjtésnek ezúttal is nagyszabású figyelemfelhívó akció adta meg a kezdő lendületet: a szervezet önkéntesei – köztük számos ismert sportoló, tévés személyiség és énekes – 1353 darab mézeskalácsszívet sütöttek meg és díszítettek fel az Akvárium Klubban november 17-én. A hagyományoknak megfelelően advent első vasárnapján közös ünnepi gyertyagyújtásra gyűltek össze az összefogás partnerei. A Segélyszervezet országos központjában tartott sajtótájékoztatón Lévai Anikó és Kovács Koko István jószolgálati nagykövetek, valamint Lehel László ismertették az adománygyűjtés célkitűzéseit.

Advent időszakában a hagyományoknak megfelelően a Segélyszervezet számos ünnepi segélyakcióval – élelmiszer- és ajándékcsomag-osztásokkal, családi és gyermekprogramokkal, erdélyi és kárpátaljai adományakciókkal, továbbá hatezer rászorulót vendégül látó szeretetvendégség sorozattal – tette szebbé családok ezreinek karácsonyát országhatáron innen és túl.

 

Az adománygyűjtés fókuszában most sem az ajándékozás, hanem a Segélyszervezet mindennapokban folytatott szegénység elleni küzdelme volt, melyet országos intézményhálózatán keresztül folytat az év 365 napján.  

Könnyű volt csatlakozni

 

357 ezren hívták a 1353-as adományvonalat

Az összefogáshoz ez alkalommal is számtalan módon lehetett csatlakozni, de a legnépszerűbb adományozási forma ezúttal is a 1353-as adományvonal volt. Advent időszakában 357 ezer alkalommal tárcsázták országszerte a 1353-at, hívásonként/sms-enként 250 forintot felajánlva a Segélyszervezetnek. Kimagasló arányban járult hozzá az így felajánlott 89 millió forinthoz az RTL KLUB december 28-ai Fókusz adománygyűjtő adása, mely alatt 52 millió forint gyűlt össze az adományvonalon. A nézők által felajánlott összeghez az RTL Klub további 10 millió forintot adományozott.

(Technikai információk az adományvonal működéséről a Segélyszervezet honlapján olvashatók: http://www.segelyszervezet.hu/hu/1353-adomanyvonal)

 

242 ezer adománykupon kelt el a TESCO-ban

A november 13. és december 31. között az ország valamennyi Tesco áruházának kasszáinál és online megvásárolható 250 forintos adománykuponokból 60,6 millió forint gyűlt össze. A sikerben, a több mint 242 ezer kupon értékesítésében a gyűjtés állandó arcán, Kovács Koko Istvánon kívül fontos szerepe volt az adománykuponok értékesítésében részt vevő pénztárosoknak is.

Adománypontok, gyűjtő akciók

A szeretet.éhség. Adománypont 2017-ben is az Adventi Ünnep a Bazilikánál rendezvénysorozat részeként nyílt meg. A látogatók megismerkedhettek a Segélyszervezet munkájával, adományukért pedig önkéntesek mondtak köszönetet helyben készült mézeskalácsszívvel. Az adománypontnál a Segélyszervezet átmeneti otthonaiban élők által készített ajándéktárgyak megvásárlásával is lehetett segíteni. Az adománypontnál kihelyezett persely és a vásárosoknál használt HelloPay fizetőrendszer összesen mintegy 3,5 millió forinttal járult hozzá az adománygyűjtéshez.

A város egy másik illusztris épületének tövében, az Operaház Diótörő Fesztiváljának részeként szintén folyamatos volt a gyűjtés: forralt bor és más finomságok megvásárlásával lehetett csatlakozni az adományozók köréhez. Az akcióval idén az Erkel Színház mellett is megjelentek a szervezők. A két helyszínen összesen 275 ezer forint adomány gyűlt össze.

Ötödik alkalommal volt része az adománygyűjtésnek a Design Terminál jótékonysági aukciója, ahol fiatal magyar tervezők által felajánlott alkotások, innovatív szolgáltatások és sportolói ereklyék kerültek kalapács alá. Az árverésen a tavalyi összeg közel kétszerese, mintegy 3 millió forint adomány gyűlt össze.

Az adományvonalra hívta fel a figyelmet az a fényvetítés, mely a Deák téri evangélikus templom falát díszítette. Idén újra saját adományponttal csatlakozott a szeretet.éhség. adománygyűjtő felhíváshoz Kaposvár. A Kossuth téren felállított Adománykuckóban a városban lakó hátrányos helyzetű gyermekek számára fogadtak ajándékokat. A 200 doboz ajándék felajánlóinak a segélyszervezet helyi Biztos Kezdet programjában részt vevő gyermekek által sütött mézeskalácsszíveket adtak ajándékba az önkéntesek.

 

Magán és vállalati adományok, együttműködések, összesítés

A Segélyszervezet munkáját folyamatosan követő és rendszeresen támogató magánadományozói körből csekkes befizetés és átutalás útján is sokan csatlakoztak az adománygyűjtéshez, emellett sokan választották a Segélyszervezet honlapján elérhető online adományozást. A gyűjtés során változatos mértékű felajánlások érkeztek a magánszemélyektől, a legkisebb összegektől kezdve a 300.000 forintos adományokig.

 

A Segélyszervezet stratégiai partnerein túl 2017-ben is számos vállalat csatlakozott a szeretet.éhség. adománygyűjtéshez. A felajánlások nagyságrendje ezúttal is széles skálán mozgott. A nagyvállalatok többmilliós támogatásaitól a kisebb munkahelyi gyűjtésekig sokféle további felajánlás érkezett. A vállalati adományok közül kiemelkedett az RTL Klub 10 millió forintos támogatása, melyet az ünnepi Fókusz adás keretében ajánlott fel, ezzel egészítve ki a nézők felajánlásait. Jelentős mértékben nyújtott támogatást a Segélyszervezet munkájához az MKB Bank népszerű vloggereket bevonó jótékonysági kampánya is, melynek keretében 2,5 millió forintot adományoztak. A Magyar Posta ebben az évben is perselyeket és csekkeket helyezett ki a nagyobb postahivatalokban, ily módon is felhívva a figyelmet az adományozás lehetőségére és fontosságára.

Rendkívüli adományakcióval csatlakozott a szeretet.éhség. kampányhoz immár második éve az Akvárium Klub és a Sziget Kft. is, akik a Segélyszervezet által működtetett szociális intézmények látókörében lévő gyermekeknek juttattak el személyre szabott ajándékokat. Az adventi adománygyűjtés támogatói voltak többek között az Adventi Ünnep a Bazilikánál vásár szervezői, akik ingyen helyszínt biztosítottak a Segélyszervezetnek a karácsonyi vásárban,  a sütöde működtetését gépekkel támogató Whirlpool, és a vásárban korszerű terminálon keresztüli adományozási lehetőséget biztosító HelloPay Kft. Az Operaház karácsonyi vásárában árusítók bevételük egy részének felajánlásával csatlakoztak az összefogáshoz. A Harmónia Orvosi és Művészeti Alapítvány jótékonysági koncert bevételét ajánlotta fel a szeretet.éhség. kampány célkitűzéseire. A dm Kft. karitatív karácsonyi akciója keretében 450 higiénés csomagot juttatott el a Segélyszervezet központjaiba.

2017-ben minden eddiginél több partner szervezett munkatársai között perselyes adománygyűjtést, valamint tárgyi gyűjtéseket. Perselyes gyűjtésben részt vett a Magyar Fejlesztési Bank, az MKB Bank, az Operaház 4 helyszínen, és a Samsung. A Várkert Bazár jótékonysági irodalmi estek felajánlásaival csatlakozott a gyűjtéshez, míg a Corvin Pláza több héten át tartó helyszíni adománygyűjtést szervezett. Az FTC, a NISZ több telephelyen szervezett gyűjtéseiből és a Liferay vállalat nagy értékű felajánlásából jelentős mennyiségű tartós élelmiszer adomány gyűlt össze, amelyet a Segélyszervezet a szociális központjain keresztül juttat el rászoruló családoknak. Tartós élelmiszert és egyéb tárgyi adományokat gyűjtött még a Dreher, az Operaház és a Strabag.

A hagyományoknak megfelelően partnercégek fogadták örökbe az ünnepi ételosztások egyes napjait is, köztük az E.ON, a Vodafone Alapítvány, az NKM Nemzeti Közművek., a Siemens, a Pensio Minőségi Közétkeztetés Kft. és az ELMŰ-ÉMÁSZ. A Csepeli Lelkészi Kör anyagi felajánlással járult hozzá az ételosztások költségeihez, a Budapest Deák téri evangélikus gyülekezet pedig idén is templomának udvarán rendezte meg éves adományosztását.

 

A magánadományozóktól és a vállalatoktól mindösszesen 59 259 226 Ft érkezett az adventi időszakban.

2017 adventjén érkezett felajánlások

A 1353-as adományvonalon érkezett 89 242 250 forintnyi felajánlással, a Tesco áruházakban összegyűlt 60 643 250 forinttal és az adománypontok, adományozási akciók, valamint magán- és vállalati befizetések 59 259 226 forint adományával az Országos Adventi Pénzadománygyűjtés során összesen 209 144 726 forint felajánlás érkezett az Ökumenikus Segélyszervezethez.

Tekintettel arra, hogy az adományvonalon felajánlott 250 forintok csak az előfizetők számlabefizetése függvényében kerülnek a szolgáltatókon keresztül a Segélyszervezethez, az adományok pontos végösszegére még további heteket kell várni.

Önkéntesek, sztárok

 

A budapesti Bazilika mellett négy héten át nyitva tartó szeretet.éhség. Adományponton 318 önkéntes 967 órán át segítette a gyűjtést. Az Önkéntesek Világnapja alkalmából, 2017 legkiemelkedőbb önkénteseinek kitüntetése mellett Vastag Csaba énekes több éves lelkes önkéntes munkáját is itt köszönte meg az Ökumenikus Segélyszervezet. Az egymást váltó önkéntesek százaihoz immár második alkalommal csatlakozott Iain Lindsay brit nagykövet, aki nemcsak a sütésbe csatlakozott be feleségével, Bridget Lindsayvel és munkatársaival, hanem videóüzenettel is adományozásra buzdított. Az ünnepi-, segély- és figyelemfelhívó akciók (különösen is az ételosztások) segítőjeként további 94 fő szakított 422 órát arra, hogy az adventi időszakban személyesen is részt vegyen a rászorulók megsegítésében. Az összesen 1389 órát segítő 412 fős önkéntes közösségben magas volt a vállalati partnerektől csoportosan érkezők aránya.

Fontos, példamutató szerepet játszottak az adománygyűjtésben az ismert emberek, sztárok, közéleti személyiségek is. Lévai Anikó és Kovács Koko István jószolgálati nagykövetek mellett tevékenyen részt vettek az ünnepi összefogásban a szervezet munkáját rendszeresen segítő sztárok is: az Operaház vezetői és művészei, köztük Ókovács Szilveszter főigazgató. Wolf Kati, Vastag Csaba, Péter Szabó Szilvia énekesek, Nagy Ervin, Józan László, Nagy Alexa, Mérai Katalin és Kiss Péter Balázs színészek, Dombóvári István humorista, Katus Attila, Gyurta Dániel, Kiss Gergely, Berki Krisztián, Risztov Éva, Verrasztó Evelyn, Ungvári Miklós, Fábián László, Szatmári András, Marcz Tamás, Vincze Ottó és Csernoviczki Éva sportolók, továbbá D. Tóth András, Iszak Eszter, Szabados Ágnes, Forró Bence, Barabás Évi műsorvezetők és Kovács Lázár sztárséf.

Médiapartnerek

 

Nagyban segítette a kitűzött célok elérését az adománygyűjtő szpotok térítésmentes vagy rendkívüli kedvezményes sugárzásával és a figyelemfelhívó akciókról való tudósításokkal az Inforádió, a Kossuth és Petőfi Rádió, a Sláger Rádió, Rádió1 és  számos vidéki rádióadó, továbbá az RTL Klub, Tv2az M1 és a Duna tévécsatornák. Sok embert ért el az adománygyűjtő felhívás a Mediaworks Hungary kiadó által kezelt újságokba kerülő hirdetések, az Origo, a Promix és a JCDecaux által kedvezményesen biztosított felületeken. Az RTL Klub csatorna adománygyűjtő Fókusz műsorának létrejöttében támogatóként a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége, a Heineken Hungária Zrt.,  a Futureal Csoport, szervezőként a PlanB vállalt fontos szerepet. A Segélyszervezet médiafigyelő partnere a Médianéző Kft. volt.

 

AZ ÖKUMENIKUS SEGÉLYSZERVEZET EZÚTON IS KÖSZÖNETÉT FEJEZI KI MINDEN TÁMOGATÓNAK, VÁLLALATI ÉS MÉDIAPARTNERNEK, MAGÁNADOMÁNYOZÓNAK ÉS ÖNKÉNTESNEK A SEGÍTSÉGÉÉRT!

Felhasználási területek, átláthatóság:

 

Lehel László a 2017. évi Országos Adventi Pénzadománygyűjtés eredményeit ismertető prezentációjában a korábbi évekhez hasonlóan azt is részletezte, hogy a Segélyszervezet 2018-ban milyen célokra kívánja fordítani a felajánlott adományokat. Az elnök-igazgató, emlékeztetve a meghirdetett jelmondatra – „Ételt az éhezőknek, Otthont az Otthontalanoknak, Esélyt az esélyteleneknek!” –, azt hangsúlyozta, hogy a Segélyszervezet munkájában az azonnali, kézzelfogható támogatás mellett nagy hangsúlyt kapnak azok a fejlesztések és hosszú távú programok, melyek keretében kitörési pontokat is tudnak kínálni a szegénységből.

 

 1. Rászoruló családok ezreinek ünnepét tette szebbé a Segélyszervezet rendkívüli segélyakcióival

A Budapesten és több vidéki helyszínen zajló szeretetvendégségeken több mint 6 ezer adag melegételt osztottak ki a Segélyszervezet önkéntesei és több száz család kapott tartósélelmiszer csomagot is. A segélyszervezet tűzifa programjának keretében pedig olyan családok jutottak támogatáshoz, akik önerőből nem tudnák melegen tartani otthonukat a leghidegebb téli hónapokban sem.

A mikulás és karácsonyi ünnepségek mellett számos alkalommal tartottak ünnepi gyermekrendezvényeket, nehéz körülmények között élő gyermekek százainak varázsolva szebbé az ünnepi időszakot. Ilyen volt a budapesti Bazilikánál szervezett korcsolyázás és kézműves foglalkozás, melyekbe ezúttal is népszerű sztárok csatlakoztak be. A kaposvári Biztos Kezdet program munkatársai mézeskalácsütést szerveztek a gyerekeknek. A szendrői gyerekek mikulásvonatozni mentek Kazincbarcikára. A miskolci átmeneti otthonban meglepetés műsorral készültek a gyerekek a szüleiknek. Az olaszliszkai és orosházi intézményekben pedig játszóházi foglalkozáson készültek a gyerekek az ünnepre. Kárpátalján a nagyszabású tüzelőanyag támogatás mellett Beregszászon adventi játszóház keretében ajándékozták meg a gyermekeket és családjaikat a segélyszervezet helyi központjának munkatársai. Az erdélyi Marosvásárhelyen a több mint ezer rászorulót segítő karácsonyi élelmiszeradományból a helyi idősek ottohnának lakói, továbbá árva illetve szegény sorsú gyermekek és családjaik részesültek. Délvidéken 150 gyermeket ajándékozott meg az Ökumenikus Segélyszervezet karácsonykor.

 

 1. Az adományok 90 %-át a segítségnyújtás hétköznapjaiban használja föl az Ökumenikus Segélyszervezet
 • 12 regionális központban több mint 300 munkatárssal mintegy 60 szociális szolgáltatást működtet az év 365 napján a Segélyszervezet
 • Kapaszkodó programjának keretében évente 1500 gyermek számára kínál esélyt a felzárkózásra közösségi és egyéni fejlesztő foglalkozásokkal
 • Átmeneti otthonaiban évente közel 250 családnak nyújt menedéket
 • Egész évben működő, egyedülálló Segélyközpontjában szociális szakemberek egyenként térképezik fel a segélykérők helyzetét, hogy a rászorulók személyre szabott segítséget kaphassanak. A központ egy év leforgása alatt több mint 20 ezer kérést kezel; a leggyakoribb segítségnyújtási formák: élelmiszer, ruha, adósságkezelés-tanácsadás, gyógyszer, téli rezsigazdálkodás-támogatás, tanácsadás.
 • Segélyközpontjának működtetése mellett az Ökumenikus Segélyszervezet 2018-ban is folytatja a humanitárius segítségnyújtást krízishelyzetekben, a természetbeni adományok kezelését és célba juttatását, illetve az erdélyi, vajdasági és kárpátaljai nélkülöző családok támogatását.

 

 1. Intézmények és szolgáltatások fejlesztése – Hogy még többeknek segíthessünk!

Az adventben érkező adományok több olyan fejlesztéshez is hozzájárulnak, melyek megvalósításával még többet és még hatékonyabban tud segíteni a segélyszervezet.  Alábbiakban a legjelentősebb tervezett fejlesztések 2018-ban:

 • Közösségi programokra alkalmas, gyermekbarát udvar kialakítása a Segélyszervezet csepeli központjában
 • Új Biztos Kezdet Gyermekház kialakítása és felszerelése Olaszliszkán
 • A kastélyosdombói Családok Átmeneti Otthonához kapcsolódó szociális gazdaság fejlesztése
 • Időskorúak Gondozóházának felújítása és felszerelése a Dunavarsány melletti Erőspusztán
 • A miskolci Családok Átmeneti Otthona és a hozzá kapcsolódó közösségi tér udvarának rendbehozatala
 • Bántalmazottaknak segítséget nyújtó régiós krízisambulanciák elindítása 4 helyszínen
 • Hajléktalanok Éjjeli Menedékének és Átmeneti Szállójának felújítása Gyulán
 • Új szociális és fejlesztő központ kialakítása Sopronban

 

Élen az átláthatóságban!

 

Az Adventben beérkezett adományok, a Segélyszervezet gyakorlatának megfelelően, a legszigorúbb nemzetközi sztenderdek szerinti KPMG könyvvizsgálat mellett kerülnek felhasználásra. A szervezet honlapján tett vállalásoknak megfelelően a beérkezett adományok 85%-át közvetlenül a rászorulókat segítő tevékenységek finanszírozására, 6%-át a visszacsatolásra, adománygyűjtésre és önkéntes menedzsmentre, míg 9%-át az átlátható, szakszerű és fenntartható segítségnyújtás feltételeinek megteremtésére fordítja. További részletek: http://www.segelyszervezet.hu/hu/rolunk/atlathatosag