fbpx
Segíts Te is a Hegyi-Karabahból menekülőknek!
Segítek
Adományozás

259 millió forint felajánlás érkezett a 2018. évi Országos Adventi Pénzadománygyűjtésre

•    A sok kicsi sokra megy csodája: 406 ezer hívás a 1353-ra, és közel 265 ezer áruházi adománykupon
•    Ünnepi segélyakciók után segítségnyújtás és fejlesztések a hétköznapokban is

Sajtótájékoztató keretében mondott köszönetet az Ökumenikus Segélyszervezet a 2018-as szeretet.éhség. Országos Adventi Pénzadománygyűjtés minden támogatójának, partnerének, adományozójának és önkéntesének. A január 31-én, Budapesten tartott eseményen Gáncs Kristóf, a segélyszervezet kommunikációs igazgatója ismertette a gyűjtés eredményeit, Lehel László elnök-igazgató pedig a beérkezett adományok felhasználási tervét. Az elmúlt évek hagyományát folytatva a sajtótájékoztatón került átadásra a Tesco áruházakban összegyűlt adomány, melyet ezúttal Hevesi Nóra, az áruházlánc kommunikációs igazgatója nyújtott át jelképesen.

Adventi adománygyűjtés az egész éves munkáért

2018 adventjén az Ökumenikus Segélyszervezet 23. alkalommal indította el Országos Adventi Pénzadománygyűjtését. A szeretet.éhség. mottóról és tört mézeskalácsszívről ismert felhívás hatására, a gyűjtés partnereinek és a médiának köszönhetően mintegy 700 ezren csatlakoztak a Segélyszervezet célkitűzéseihez.

A gyűjtésnek ezúttal is nagyszabású figyelemfelhívó akció adta meg a kezdő lendületet: a szervezet önkéntesei – köztük számos ismert sportoló, tévés személyiség és énekes – 1353 darab mézeskalácsszívet sütöttek meg és díszítettek fel az Akvárium Klubban november 19-én. A hagyományoknak megfelelően advent első vasárnapján közös ünnepi gyertyagyújtásra gyűltek össze az összefogás partnerei. A Segélyszervezet országos központjában tartott sajtótájékoztatón Lévai Anikó és Kovács Koko István jószolgálati nagykövetek, valamint Lehel László ismertették az adománygyűjtés célkitűzéseit.

Advent időszakában a hagyományoknak megfelelően a Segélyszervezet számos ünnepi segélyakcióval – élelmiszer- és ajándékcsomag-osztásokkal, családi és gyermekprogramokkal, erdélyi, vajdasági és kárpátaljai adományakciókkal, továbbá hatezer rászorulót vendégül látó szeretetvendégség sorozattal –családok ezreinek karácsonyát tette szebbé országhatáron innen és túl. Az adománygyűjtés fókuszában ugyanakkor most sem az ajándékozás, hanem a Segélyszervezet egész éves szegénység elleni küzdelme volt, melyet országos intézményhálózatán keresztül folytat az év 365 napján.

Százezrek fogtak össze a szolidaritás jegyében

406 ezren hívták a 1353-as adományvonalat
Az összefogáshoz ez alkalommal is számtalan módon lehetett csatlakozni, de a legnépszerűbb adományozási forma ezúttal is a 1353-as adományvonal volt. Advent időszakában 406 247 alkalommal tárcsázták országszerte a 1353-at, hívásonként/sms-enként 250 forintot felajánlva a Segélyszervezetnek. Kimagasló arányban járult hozzá az így felajánlott 101,5 millió forinthoz az RTL KLUB december 22-ei Fókusz adománygyűjtő adása, melynek köszönhetően 47 millió forint gyűlt össze az adományvonalon. Az adventi adomágyűjtéshez egész napos akcióval csatlakozott a SlágerFm is. December 6-án a műsorvezetők és az adásban megszólított sztárvendégek ösztönzésére több mint 6000-en tárcsázták a 1353-as adományvonalat a nap folyamán. (Technikai információk az adományvonal működéséről a Segélyszervezet honlapján olvashatók: www.segelyszervezet.hu/1353-adomanyvonal)

265 ezer adománykupon kelt el a TESCO-ban
A november 12. és december 24. között az ország valamennyi Tesco áruházának kasszáinál és online megvásárolható 250 forintos adománykuponokból 66,16 millió forint gyűlt össze. A sikerben, a több mint 265 ezer kupon értékesítésében a gyűjtés állandó arcán, Kovács Koko Istvánon kívül fontos szerepe volt az adománykuponok értékesítésében részt vevő pénztárosoknak is.

Adománypontok, gyűjtő akciók
A szeretet.éhség. Adománypont 2018-ban is az Adventi Ünnep a Bazilikánál rendezvénysorozat részeként nyílt meg. A látogatók megismerkedhettek a Segélyszervezet munkájával, adományukért pedig önkéntesek mondtak köszönetet helyben készült mézeskalácsszívvel. Az adománypontnál a Segélyszervezet átmeneti otthonaiban élők által készített ajándéktárgyak megvásárlásával is lehetett segíteni. A kihelyezett perselyben összegyűlt adomány és a vásárosoknál használt HelloPay fizetőrendszer összesen mintegy 5 millió forinttal járult hozzá az adománygyűjtéshez.
Az Opera által immár hagyományosan megrendezett Diótörő Fesztivál részeként szintén folyamatos volt a gyűjtés: forralt bor és más finomságok megvásárlásával lehetett csatlakozni az adományozók köréhez. Az Operaház felújítási munkálatai miatt az akció idén az Erkel Színház előtt zajlott és összesen 324 ezer forint adomány gyűlt össze.
Az adományvonalra hívta fel a figyelmet az a fényvetítés, mely a Deák téri evangélikus templom falát díszítette. Idén ismét saját adományponttal csatlakozott a szeretet.éhség. adománygyűjtő felhíváshoz Kaposvár. A Kossuth téren felállított Adománykuckóban a városban lakó hátrányos helyzetű gyermekek számára fogadtak ajándékokat. A 200 doboz ajándék felajánlóinak a segélyszervezet helyi Biztos Kezdet programjában részt vevő gyermekek által sütött mézeskalácsszíveket adtak ajándékba az önkéntesek.

Magán és vállalati adományok, együttműködések, összesítés

A Segélyszervezet munkáját folyamatosan követő és rendszeresen támogató magánadományozói körből csekkes befizetés és átutalás útján is sokan csatlakoztak az adománygyűjtéshez, emellett sokan választották a Segélyszervezet honlapján elérhető online adományozást. A gyűjtés során változatos mértékű felajánlások érkeztek a magánszemélyektől, a legkisebb összegektől kezdve a 300.000 forintos adományokig.

A Segélyszervezet stratégiai partnerein túl 2018-ban is számos vállalat csatlakozott a szeretet.éhség. adománygyűjtéshez. A felajánlások nagyságrendje ezúttal is széles skálán mozgott. A nagyvállalatok többmilliós támogatásaitól a kisebb munkahelyi gyűjtésekig sokféle további felajánlás érkezett. A vállalati adományok közül kiemelkedett az RTL Klub 10 millió forintos támogatása, melyet az ünnepi Fókusz adás keretében jelentett be, ezzel egészítve ki a nézők felajánlásait.  A gyűjtéshez szintén csatlakozó médiapartner, a Sláger Fm pedig hallgatókat bevonó karácsonyi promóciójához kapcsolódva 1 millió forintot utalt át a Segélyszervezetnek.
A Hungaropharma a partnerei számára szervezett jótékonysági aukció bevételét a Segélyszervezetnek ajánlotta fel, sőt, a vállalat a felajánlásokat meg is duplázta, így összesen 18 millió forintos összeggel támogatták a Segélyszervezet célkitűzéseit. Idén is megrendezésre került a Design Terminál – Talent for Good jótékonysági aukciója, amely minden eddiginél jobb eredménnyel zárult: összesen 6,4 millió forint felajánlás érkezett a licitálóktól. A Magyar Posta ebben az évben is perselyeket és csekkeket helyezett ki a nagyobb postahivatalokban, ily módon is felhívva a figyelmet az adományozás lehetőségére és fontosságára.

Rendkívüli adományakcióval csatlakozott a szeretet.éhség. kampányhoz immár harmadik éve az Akvárium Klub és a Sziget Kft. is, akik a Segélyszervezet által működtetett szociális intézmények látókörében lévő gyermekeknek juttattak el személyre szabott ajándékokat. A Docler Holding rászoruló gyermekek számára szervezett élménynapot, mely mellett 10 millió Ft-ot adományozott a Segélyszervezet célkitűzéseinek támogatására. Az adventi adománygyűjtés támogatói voltak többek között az Adventi Ünnep a Bazilikánál vásár szervezői, akik ingyen helyszínt biztosítottak a Segélyszervezetnek a karácsonyi vásárban,  a mézeskalács-sütöde működtetését gépekkel támogató Whirlpool, és a vásárban korszerű terminálon keresztüli adományozási lehetőséget biztosító HelloPay Kft. A MOL Multipont törzsvásárló kártyák tulajdonosai 244.483 pontot gyűjtöttek össze a vállalat új, először elindított jótékonysági programja keretében az Ökumenikus Segélyszervezet számára, melyet 1 pont = 1 forint értékben logisztikai feladataihoz használ föl  karitatív szervezet. A MOL Alapítvány a MOL munkatársai számára szervezett jótékonysági sütivásár bevételével, a SAUSKA pincészet a szeretet.éhség. cuvée borkülönlegességének eladásából származó összeggel támogatta az adománygyűjtés célkitűzéseit. Jelentős pénzbeli felajánlással járultak hozzá továbbá a kampány sikeréhez a Magyarok a Piacon Klub, a KIK Kft. és a Man at Work Kft. is.

2018-ban is számos vállalati partner szervezett munkatársai között perselyes-, illetve tárgyi adománygyűjtést. Pénzadománygyűjtésben részt vett a Magyar Fejlesztési Bank, az MKB Bank, az Operaház, a Samsung nagy értékű felajánlásából pedig jelentős mennyiségű tartós élelmiszer adomány gyűlt össze, amit a Segélyszervezet szociális központjain keresztül juttat el rászoruló családoknak. Tartós élelmiszerrel támogatta a segélyszervezetet a NISZ, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., az Exim Bank és a Magyar Fejlesztési Bank. Üde színfoltjai volt az ünnepi összefogásnak a dunavarsányi horgászverseny résztvevőinek, illetve a kaposvári kosárlabda csapat szurkolói klubjának, a Somogyi Bicskásoknak a gyűjtőakciója is.

A hagyományoknak megfelelően partnercégek fogadták örökbe az ünnepi ételosztások egyes napjait is, köztük az RTL Klub, az E.ON, a Vodafone Alapítvány, az NKM Nemzeti Közművek, a Siemens, a Pensio Minőségi Közétkeztetés Kft. és az ELMŰ-ÉMÁSZ. A Csepeli Lelkészi Kör anyagi felajánlással járult hozzá az ételosztások költségeihez, a Budapest Deák téri evangélikus gyülekezet pedig idén is templomának udvarán rendezte meg éves élelmiszercsomag adományosztását.

A magánadományozóktól és a vállalatoktól mindösszesen 91 627 749  Ft érkezett az adventi időszakban. 

2018 adventjén érkezett felajánlások

Önkéntesek, sztárok

A budapesti Bazilika mellett négy héten át nyitva tartó szeretet.éhség. Adományponton 344 önkéntes – köztük 16 partnervállalat munkatársai – 1558 órán át segítette a gyűjtést. Az Önkéntesek Világnapja alkalmából, 2018 legkiemelkedőbb önkénteseinek kitüntetése mellett Iain Lindsay brit nagykövet és Rátony Kriszta műsorvezető több éves lelkes önkéntes munkáját is itt köszönte meg az Ökumenikus Segélyszervezet. Az ünnepi-, segély- és figyelemfelhívó akciók (különösen is az ételosztások) segítőjeként további 99 fő összesen 341 órát szakított arra, hogy az adventi időszakban személyesen is részt vegyen a rászorulók megsegítésében. Az összesen 1899 órát segítő 443 fős önkéntes közösségben magas volt a vállalati partnerektől csoportosan érkezők aránya.
Fontos, példamutató szerepet játszottak az adománygyűjtésben az ismert emberek, sztárok, közéleti személyiségek is. Lévai Anikó és Kovács Koko István jószolgálati nagykövetek mellett tevékenyen részt vettek az ünnepi összefogásban a szervezet munkáját rendszeresen segítő sztárok is: az Operaház vezetői és művészei, köztük Ókovács Szilveszter főigazgató, Arany Tímea, Cserpes Laura, Opitz Barbi, Péter Szabó Szilvia, Puskás Peti, Vastag Csaba, Vastag Tamás és Wolf Kati  énekesek és zenészek, Nagy Ervin és Tompos Kátya színészek, Herendi Gábor filmrendező, Baji Balázs, Berki Krisztián, Földházi Zsófia, Gyurta Dániel, Imre Géza, Katus Attila, Kiss Gergely, Szabó Gabriella, Szatmári András, Szász-Kovács Emese és Verrasztó Dávid sportolók, D. Tóth Kriszta és D. Tóth András újságírók, továbbá Harsányi Levente, Iszak Eszter, Kiss Ramóna, Rátonyi Kriszta, Szabados Ágnes, Tokár Tamás és Barabás Éva műsorvezetők.

Médiapartnerek

Nagyban segítette a kitűzött célok elérését az adománygyűjtő szpotok térítésmentes vagy rendkívüli kedvezményes sugárzásával és a figyelemfelhívó akciókról való tudósításokkal az Inforádió, a Kossuth Rádió, a Petőfi Rádió, a SlágerFM, a Rádió1, a Retro Rádió és számos vidéki rádióadó, továbbá az RTL Klub, a Tv2 és az MTVA tévécsatornák. Sok embert ért el az adománygyűjtő felhívás a Mediaworks Hungary kiadó által kezelt újságokba valamint a Figyelő és Evangélikus Élet magazinokba kerülő hirdetések, a Promix és a JCDecaux által kedvezményesen biztosított felületeken. Az RTL Klub csatorna adománygyűjtő Fókusz műsorának létrejöttében támogatóként a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége, az E.ON Hungária Zrt., a Futureal Csoport, szervezőként a PlanB Magyarország vállalt fontos szerepet. A Segélyszervezet médiafigyelő partnere a Médianéző Kft. volt.

AZ ÖKUMENIKUS SEGÉLYSZERVEZET EZÚTON IS KÖSZÖNETÉT FEJEZI KI MINDEN TÁMOGATÓNAK, VÁLLALATI ÉS MÉDIAPARTNERNEK, MAGÁNADOMÁNYOZÓNAK ÉS ÖNKÉNTESNEK A SEGÍTSÉGÉÉRT!

Felhasználási területek, átláthatóság

Lehel László a 2018. évi Országos Adventi Pénzadománygyűjtés eredményeit ismertető prezentációjában a korábbi évekhez hasonlóan azt is részletezte, hogy a Segélyszervezet az ünnepi időszakban mire használta fel, illetve 2019-ben milyen célokra kívánja fordítani a felajánlott adományokat. Az elnök-igazgató, emlékeztetve a meghirdetett jelmondatra – „Ételt az éhezőknek, Otthont az Otthontalanoknak, Esélyt az esélyteleneknek!” –, azt hangsúlyozta, hogy a Segélyszervezet munkájában az azonnali, kézzelfogható támogatás mellett nagy hangsúlyt kapnak azok a fejlesztések és hosszú távú programok, melyek keretében kitörési pontokat is tudnak kínálni a szegénységből.

1.    Rászoruló családok ezreinek ünnepét tette szebbé a Segélyszervezet rendkívüli segélyakcióival
A Budapesten és több vidéki helyszínen zajló szeretetvendégségeken több mint 6 ezer adag melegételt osztottak ki a Segélyszervezet önkéntesei és több száz család kapott tartósélelmiszer csomagot is. A segélyszervezet tűzifa programjának keretében pedig olyan családok jutottak támogatáshoz, akik önerőből nem tudnák melegen tartani otthonukat a leghidegebb téli hónapokban sem. A mikulás és karácsonyi ünnepségek mellett számos alkalommal tartottak ünnepi gyermekrendezvényeket, nehéz körülmények között élő gyermekek százainak varázsolva szebbé az ünnepi időszakot. Ilyen volt például a budapesti Bazilikánál szervezett korcsolyázás és kézműves foglalkozás, melyekbe ezúttal is népszerű sztárok csatlakoztak be az idén Miskolcról érkező gyerekek számára szervezett programba. A csoportban ötbb olyan kisgyermek is volt, akinek ez volt élete első budapesti útja, így különösen is nagy élményként élte meg ezt az ajándékot. A kaposvári Biztos Kezdet program munkatársai mézeskalácsütést szerveztek a gyerekeknek. Az orosházi gyerekek Karácsonyfalvára kirándultak, a miskolci átmeneti otthonban a mézeskalácssütő délutánt is szerveztek, míg az olaszliszkai  tanodások hajókiránuláson vettek részt. Kárpátalján a nagyszabású tüzelőanyag támogatás mellett Beregszászon adventi játszóház keretében ajándékozták meg a gyermekeket és családjaikat a segélyszervezet helyi központjának munkatársai. Az erdélyi Marosvásárhelyen a több mint ezer rászorulót segítő karácsonyi élelmiszeradományból a helyi idősek ottohnának lakói, továbbá árva illetve szegény sorsú gyermekek és családjaik részesültek. Délvidéken 200 gyermeket ajándékozott meg az Ökumenikus Segélyszervezet karácsonykor.

2.    Az Országos Adventi Pénzadománygyűjtés célkitűzései évről évre túlmutatnak az ünnepeken.  A karácsonyi időszakban megvalósított segélyakciókat a beérkező adományok mintegy 10%-a fedezte, így az adományok túlnyomó részét ezúttal is az egész évben működő szociális és fejlesztő központjainak működtetésére, fejlesztésére tudja fordítani a segélyszervezet.

Amellett, hogy az évente több tízezer kérést kezelő Országos Segélyközpontot kizárólag adományokból működteti a segélyszervezet, az adventi adományok szinte valamennyi intézményének működtetéséhez is hiánypótló támogatást jelentenek, a családok átmeneti otthonaitól kezdve a biztos kezdet gyermekházakon át, a fedél nélkülieket segítő központokig.
•    13 regionális központban több mint 300 munkatárssal mintegy 68 szociális szolgáltatást működtet az év 365 napján a Segélyszervezet
•    Kapaszkodó programjának keretében évente 2000 gyermek számára kínál esélyt a felzárkózásra közösségi és egyéni fejlesztő foglalkozásokkal
•    Átmeneti otthonaiban évente közel 350 családnak nyújt menedéket
•    Egész évben működő, egyedülálló Segélyközpontjában szociális szakemberek egyenként térképezik fel a segélykérők helyzetét, hogy a rászorulók személyre szabott segítséget kaphassanak. A központ egy év leforgása alatt több tízezer kérést kezel; a leggyakoribb segítségnyújtási formák: élelmiszer, ruha, adósságkezelés-tanácsadás, gyógyszer, téli rezsigazdálkodás-támogatás, tanácsadás.
•    Segélyközpontjának működtetése mellett az Ökumenikus Segélyszervezet 2019-ben is folytatja a humanitárius segítségnyújtást krízishelyzetekben, a természetbeni adományok kezelését és célba juttatását

A 2018. év végi összefogás kimagasló eredménye lehetőséget ad méltóbb és korszerűbb körülményeket teremteni a segélyszervezet intézményeiben, illetve szükség szerint bővíteni azokat. A 2019-re tervezett főbb fejlesztések, melyekhez az adventi gyűjtés jelentősen hozzájárul:

•    A debreceni szociális és fejlesztési központ bővítése egy új épülettel, mely logisztikai és közösségi feladatokat is ellát majd.
•    Az olaszliszkai központ bővítése egy újabb épülettel. A településen mintegy 100 gyermek felzárkózását segíti rendszeres foglalkozásokkal a segélyszervezet.
•    A 2018-ban nyíló kastélyosdombói gyermektábor berendezése.
•    A szolnoki családok átmeneti otthona korszerűsítése, a tető cseréje.
•    Egy Biztos Kezdet Gyerekház és két Jelenlét Pont létrehozása illetve berendezése a Gönci járásban.
•    A hajléktalanokat segítő éjjeli menedék és átmeneti szállás felújítása és felszerelése Gyulán.
•    A segélyszervezet átmeneti otthonainkból kiköltöző családok letelepedésének elősegítése több helyszínen.
•    A Segélyszervezet kaposvári Biztos Kezdet Gyerekháza szolgáltatásainak bővítése.

Élen az átláthatóságban!

Az Adventben beérkezett adományok, a Segélyszervezet gyakorlatának megfelelően, a legszigorúbb nemzetközi sztenderdek szerinti KPMG könyvvizsgálat mellett kerülnek felhasználásra. A szervezet honlapján tett vállalásoknak megfelelően a beérkezett adományok 85%-át közvetlenül a rászorulókat segítő tevékenységek finanszírozására, 6%-át a visszacsatolásra, adománygyűjtésre és önkéntes menedzsmentre, míg 9%-át az átlátható, szakszerű és fenntartható segítségnyújtás feltételeinek megteremtésére fordítja. További részletek ide kattintva.