Földrengés Szíriában és Törökországban - Segíts Te is!
Segítek
Adományozás

Gyertyagyújtásán is összefogásra hívott az Ökumenikus Segélyszervezet advent első vasárnapján

Adventi Adománygyűjtésükhöz kapcsolódó programsorozatuk részeként, advent első vasárnapján ünnepi gyertyagyújtással egybekötött sajtóeseményen hívott összefogásra az Ökumenikus Segélyszervezet. A fővárosban tartott rendezvényen részt vett és beszédet mondott Lévai Anikó jószolgálati nagykövet, az ország legnagyobb ünnepi összefogásának részleteit pedig Lehel László elnök-igazgató és Gáncs Kristóf kommunikációs igazgató ismertették. Kovács Kokó István jószolgálati nagykövet videóüzenetben buzdított összefogásra. A gyertyagyújtás alatt Lakatos György hegedűjátéka segítette az ünnepre hangolódást.

Lévai Anikó

elmondta: jószolgálati nagykövetként 1997 óta számos rendkívüli helyzetben kapcsolódott be a Segélyszervezet munkájába. Álltak földrengés rombolta városokban romok között, álltak „kötésig” árvízben, vörösiszapban… Miközben a Segélyszervezet meghatározó hazai és nemzetközi színtéren is elismert, jelentős szervezetté vált, sokszor érezték úgy, hogy a segítségre, a szolidáris, kinyújtott kézre nagyobb szükség van, mint valaha. 2022 viszont olyan tragédiát hozott, ami ebben a negyed évszázadban is egyedülálló. Háború van a szomszédunkban és a Segélyszervezetnek egyszerre kell helytállnia a határ mindkét oldalán. Február 24-e óta is számtalanszor érezték, hogy rendkívül nagy szükség van segítségükre, a szolidaritásra: a határnál, a kárpátaljai menekültszállókon, vagy akár a Baross utcai Ukrajnai Menekülteket Támogató Központjukban.

Miközben a háború tovább pusztít, és jelen vannak Kárpátalján, Kijevben és a frontvonal közelében, az Ökumenikus Segélyszervezet intézményei itthon is nélkülöző és krízishelyzetbe került családok ezreit segítik az év 365 napján – ételt, otthont, esélyt adva a rászorulóknak. A többszörösére megnövekedett energiaárak, az égbe szökő élelmiszerárak most ennek a munkának a folytatását is veszélyeztetik, éppen akkor, mikor nagyobb szükség van rá, mint valaha. Szükség van a kinyújtott kézre azok felé, akiket a gazdasági nehézségek a legnehezebb helyzetbe sodornak. Az elmúlt években, lehetőségeikhez mérten, mindent megtettek intézményeik fenntarthatóságáért. Minden beruházás, illetve új fejlesztés során kiemelt szempont volt az energiahatékonyság, októbertől minden intézményükben rendkívüli takarékossági intézkedéseket vezettek be.

 

„Miközben tudjuk, hogy ez a gazdasági helyzet adományozóinkat is nagyon nehéz kihívások elé állítja, mégis Önökhöz fordulunk segítségért, mert hisszük az összefogás erejével ez az időszak is túlélhető”  – tette hozzá a jószolgálati nagykövet.

Az országos összefogás részleteit ismertetve Lehel László elnök-igazgató kifejtette: A következő hónapokra szóló pénzügyi adatok drámaiak. Van olyan intézményük, melynek éves fűtési költsége előreláthatólag 3 millió forintról 22 millió forintra növekszik, s tekintettel arra, hogy a Segélyszervezet ma már több mint 50 intézményt működtet, a megnövekedett kiadások sokszorosan jelentkeznek költségvetésükben. Kifejtette, hogy jelentős a Segélyszervezethez krízistámogatásért fordulók száma is: a jelenlegi számok alapján úgy becsülik, hogy 2022-ben mintegy 80 ezer rászoruló kér segítséget az Ökumenikus Segélyszervezettől. Az ünnepi segélyakciókra térve a vezető kifejtette: idén karácsonykor is szeretnék szebbé tenni a legszegényebbek ünnepét. Számítanak arra, hogy szeretetvendégségeiken és segélyakcióikban több rászoruló vesz majd részt, mint a korábbi években. Lehel László kihangsúlyozta: a megnövekedett élelmiszer- és rezsiárak ellenére sem szeretnék elengedni esélyteremtő programokban részt vevő családok, gyermekek kezét, hiszen a szervezet legfontosabb célkitűzése továbbra is a hosszú távú esélyteremtés.  A folytatáshoz kérik minél többek támogatását, hogy a több száz családnak menedéket nyújtó átmeneti otthonaik, és más az év 365 napján segítséget nyújtó szociális és fejlesztő központjaink tovább működhessenek.

„Most van igazán szükség az összefogásra, hogy egész évben ott lehessünk a legrászorultabbak mellett!”  – zárta gondolatait az elnök-igazgató.

Gáncs Kristóf kommunikációs igazgató elmondta, hogy a december 31-ig tartó Adventi Adománygyűjtés során adományozóikat közvetlenül is megszólítják, és egymást követik a támogatói kört bővítését célzó figyelemfelhívó akciók is. A kommunikációs igazgató kiemelte, hogy a 1353-as adományvonalon hívásonként, illetve sms-enként 250 forinttal bármikor és bárhonnan lehet csatlakozni az összefogáshoz. Az adományvonalat eddig több mint 32 ezren tárcsázták, több mint 8 millió forintot adományozva. Aki nagyobb összeget szeretne felajánlani és rendelkezik bankkártyával, az a www.segelyszervezet.hu oldalon egyszerűen és biztonságosan adakozhat. Természetesen továbbra is lehet segíteni átutalással és csekken a 11705008-20464565 bankszámlaszámon is. November közepén elindult a Tesco áruházakban is az adománygyűjtés, közel 200 áruház hagyományos és önkiszolgáló kasszáinál található 250 forintos adománykuponokból eddig több mint 15 millió forint gyűlt össze. Megnyílt a Segélyszervezet Adománypontja az Advent Bazilika rendezvénysorozat helyszínén, ahol személyes adományozásra is van lehetőség. Országszerte pedig a nagyobb postákon kihelyezett gyűjtődobozokban várják a pénzfelajánlásokat.