Adományozás

Idén is megtöltötték a 2000 iskolatáskát a 10. Iskolakezdés együtt! segélyakció adományozói

Tizedszerre hirdette meg Iskolakezdés együtt! országos segélyakcióját az Ökumenikus Segélyszervezet. A koronavírus-járvány miatt idén is duplája volt a célkitűzés a korábbiaknak, így összesen 2000 nehéz helyzetbe került gyermeket kívántak segíteni egyenként 10 ezer forint értékű, személyre szabott, minőségi tanszercsomagokkal. Ezalkalommal is fontos cél volt, hogy az adományok még az első becsöngetés előtt célba érjenek, amihez az adományozók mellett a gyűjtés partnerei is jelentősen hozzájárultak.

Augusztusban egymást követték a Segélyszervezet figyelemfelhívó akciói azzal a céllal, hogy minél többen csatlakozzanak az országos összefogáshoz. A fő cél 20 millió forint összegyűjtése volt, amelyből a Segélyszervezet 2000 gyermek számára tudott egyszeri, fejenként tízezer forint értékű segítséget nyújtani. A kedvezményezettek jórészt a szervezet intézményeiben és azok látókörében élő családok gyermekei közül kerültek ki, de az Országos Segélyközpont révén hazánk minden pontjára eljutott az iskolakezdési támogatás. A csomagok összeállításához szükséges pénzen felül beérkezett adományokat ezúttal is a gyermekek felzárkózását elősegítő egész éves munkájának támogatására fordítják.

A kampány üzenetét idén is sokan meghallották: több mint 149,2 ezer hívás/sms érkezett a 1353-as adományvonalra, így több mint 37,3 millió forint felajánlást sikerült összegyűjteni.

Az Iskolakezdés együtt! összefogás sikerében a magánszemélyek mellett idén is meghatározó szerepet játszottak a segélyakció állandó partnerei. Az E.ON az első évektől kezdve kiemelt partnere a segélyakciónak és idén is 5 millió forint értékű támogatással járult hozzá a rászoruló gyerekek beiskolázásához, így – az utolsó két év dupla mennyiségű tanszercsomagjaival számolva – elmondható, hogy a 10 év alatt több mint 12 ezer tanszercsomag adomány összeállításához járultak hozzá. Mivel a családok kisebbekből és nagyobbakból állnak, ezért nem csak az iskolásokra, hanem az óvodásokra is gondolt az energiavállalat: további 5 millió forint adománnyal az óvodás kisgyerekek évkezdését is támogatta, fejenként 10.000 forint értékben.

Médiapartnerként idén is csatlakozott az adománygyűjtéshez a TV2 Csoport is. Az Iskolakezdés együtt! TV spot sugárzása és a segélyakciók rendszeres bemutatása mellett, augusztus 26-án adománygyűjtő Tények Plusz különkiadás készítésével segítette a gyűjtést a csatorna. Az együttműködésnek köszönhetően összesen több mint 18,5 millió forinttal járultak hozzá a Tv2 Csoport nézői a 1353-as adományvonal hívásával.

Az adománygyűjtésben és a csomagok célba juttatásban logisztikai partnerként a Magyar Posta is segített. A Herlitz Magyarország Kft. a tanszerek kedvezményes beszerzésében való együttműködésen túl közel 100 új iskolatáskát is adományozott, több vállalat pedig természetbeni adománygyűjtéssel csatlakozott a felhíváshoz. Fentieken kívül sokan a www.iskolakezdesegyutt.hu honlapon keresztül bankkártyával, illetve átutalással és csekken is adományoztak.

Az Ökumenikus Segélyszervezet ezúton is köszönetet mond minden adományozónak és partnernek, akik hozzájárultak az összesen több mint 51 millió forint adomány összegyűjtéséhez.

Több mint segély: ESÉLY

Az augusztusi segélyakció mellett az Ökumenikus Segélyszervezet idén is vállalja, hogy a célként kitűzött kétezer gyermek iskolakezdési támogatásához szükséges összegen felül beérkező pénzadományból a szervezet országos intézményhálózatának Kapaszkodó programjaiban éves szinten részt vevő, több mint háromezer diák felzárkózását támogatja egész évben; rendszeres fejlesztő foglalkozásokat szervezve számukra a szegénység okozta hátrányok leküzdéséhez. E program a járványhelyzet alatt sem szünetelt, sőt: a munkatársak minden rendelkezésre álló eszközzel segítettek a gyermekeknek, hogy be tudjanak kapcsolódni a digitális oktatási rendbe. A Segélyszervezet folytatja a tavaly megkezdett Kapaszkodó 2.0. néven speciális programot, melyet az E.ON csoport támogatásával valósít meg a veszélyhelyzet alatt felhalmozott lemaradások leküzdésére, azoknak a gyermekeknek, akik körülményeik miatt kevésbé hatékonyan tudtak bekapcsolódni a digitális oktatásba.

Segítség a határokon túl

A 2000 magyarországi csomagon felül a határon túli rászoruló családok gyermekeit is segíti az Ökumenikus Segélyszervezet. A hagyományoknak megfelelően erre a célra érkezett adományoknak is köszönhetően Erdélyben és Kárpátalján több száz gyermek kaphatott jelentős támogatást.

 

Figyelemfelhívó akciók ismert önkéntesekkel

Az Iskolakezdés együtt! akció mellé idén is számos híresség állt. Wolf Kati, a kampány arca, az adománygyűjtés első állomásától az utolsóig végigkísérte és segítette a kezdeményezést. A kampányhoz kapcsolódóan új TV szpot is készült az ACG Reklámügynökség közreműködésével. A csomagok összeállításában és átadásában részt vett, vagy a kampányba egyéb módon bekapcsolódott Siklósi Gergely olimpiai ezüstérmes (Tokió 2021) párbajtőrvívó, Gyurta Dániel olimpiai bajnok úszó, Katus Attila sportaerobik világbajnok, Vastag Csaba énekes, Lékai-Kiss Ramóna, Vitányi Judit, Szentpéteri Eszter, Andor Éva és Iszak Eszter műsorvezetők, Nagy Benedek vlogger, Nagy Ervin színész és Imreh Balázs teqball bajnok, akik szerepvállalásukkal, ismertségükkel segítettek felhívni a figyelmet az összefogás és az adományozás fontosságára. Az ismert személyek mellett több egyéni önkéntes segítette a figyelemfelhívó akciók sikeres lebonyolítását.

Különleges jótékonysági események is segítették az adománygyűjtést

A kampány keretében augusztus 12-én, csütörtökön jótékonysági családi pikniket szervezett az Ökumenikus Segélyszervezet a kaposvári Városligetben. A várossal szoros együttműködésben és a Pöttyös Túró Rudi gyártójának a FrieslandCampina Hungária támogatásával megvalósult nagyszabású rendezvény délutánján több játék- és sportprogramban próbálhatták ki magukat a kilátogató felnőttek és gyerekek: volt többek között óriás dominó, activity és memória, valamint „esélyegyenlőtlenségi” csocsó és kapura rúgás is. A gasztrosétányon jelen volt az Ökumenikus Segélyszervezet Kastélyosdombói Sajtműhelye, kitelepült a Hansdonner Sörház. Minden eladott termékből 250 forint támogatta a segélyakciót. A jótékonysági családi piknik fénypontja a szabadtéri mozi volt, ahol a nagy sikerű magyar rajzfilm, a Macskafogó első részét tekinthették meg a nézők.

Az augusztus 18-án Balatonvilágoson kezdődött 10 NAP STRAND Fesztivál művészeti alkotó helyszínén, a STRAND TELEKOM ART helyen a közönség minden nap Balaton formájú kartonokból készíthette el saját alkotását, a Telekom pedig minden elkészült mű után 1000 Ft-tal támogatta a hátrányos helyzetű diákok iskolakezdését.

ökumenikus segélyszervezet