Adományozás

Közel 600 ezren csatlakoztak a 2020. évi Országos Adventi Pénzadománygyűjtéshez

A beérkező adományok az országos intézményhálózaton keresztül végzett egész éves munka mellett néhány jelentős fejlesztést is lehetővé tesznek majd 2021-ben: új gyermekfejlesztő központ jöhet létre Olaszliszkán,  megújulhat és gyermekbarátabbá válhat a szolnoki és miskolci családok átmeneti otthonának udvara, illetve több hátrányos helyzetű településen is kisebb felújításokkal javulhatnak a körülmények a Jelenlét Pontokon.

2020 adventjén az Ökumenikus Segélyszervezet 25. alkalommal indította el Országos Adventi Pénzadománygyűjtését. A szeretet.éhség. mottóról és „kiharapott” mézeskalácsszívről ismert felhívás hatására -, a gyűjtés partnereinek és a médiának köszönhetően – mintegy 600 ezren csatlakoztak a Segélyszervezet célkitűzéseihez. Az adománygyűjtés eredményeit január 29-ei sajtótájékoztatón ismertették, mely alkalommal köszönetet mondtak az összefogás minden támogatójának, partnerének, adományozójának és önkéntesének. Gáncs Kristóf, a segélyszervezet kommunikációs igazgatója a gyűjtés eredményeit, Lehel László elnök-igazgató pedig a beérkezett adományok felhasználási tervét részletezte.

Bár 2020-ban a pandémia miatt sok tekintetben rendhagyóak voltak az adománygyűjtés és a segélyakciók keretei, de a Segélyszervezet üzenete változatlan maradt: azért hirdetett összefogást, hogy rászorulók ezreinek tegye szebbé az ünnepét, és hogy a következő év hétköznapjaiban is segíteni tudja a nélkülözőket és bajbajutottakat. Az ünnepi segélyakciók változatlan céllal, de a járványhelyzethez alkalmazkodva valósultak meg: a hagyományos nagy szeretetvendégségek helyett a melegételt, a Segélyszervezet a rászorulókhoz kiszállította, illetve kis turnusokban megszervezett étkeztetések keretében adta át. A legszigorúbb járványügyi előírásoknak megfelelve jellemzőek voltak az érintkezésmentes adományátadások (pl. élelmiszer, tűzifatámogatás) is.  A szervezet fő célkitűzését is tartani tudta: a járványhelyzet által meghatározott ünnepi időszakban sem engedte el a rászorulók kezét, és családok ezreinek karácsonyát tette szebbé. Az adománygyűjtés fókuszában ugyanakkor most sem az ajándékozás, hanem a Segélyszervezet egész éves szegénység elleni küzdelme volt, melyet országos intézményhálózatán keresztül folytat az év 365 napján.

Az összefogáshoz ez alkalommal is számos módon lehetett csatlakozni, de a legnépszerűbb adományozási forma ezúttal is a 1353-as adományvonal volt, amit advent időszakában közel 462 000 alkalommal tárcsázták országszerte, hívásonként/sms-enként 250 forintot felajánlva a Segélyszervezetnek.  Az adományvonalon érkezett 115 729 000 forintnyi felajánlással, a Tesco áruházakban november 16. és december 24. között adománykuponokból összegyűlt 36 591 000 forinttal, valamint a magán- és vállalati befizetések 80 291 153 forint adományával a 2020. évi Országos Adventi Pénzadománygyűjtés során összesen 232 611 153 forint felajánlás érkezett.

462 ezren hívták a 1353-as adományvonalat

A gyűjtésnek sok éve kezdőlendületet adó – ismert sportolók, tévés személyiségek és énekesek részvételével zajló – nagyszabású figyelemfelhívó akció, a mézeskalácsszív sütés-díszítés megszervezésére 2020-ban, a járvány talán legnehezebb szakaszában nem volt mód, így ezt a hagyományt is – mint annyi mindent ebben az évben – újra kellett gondolni. Az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársai komplett mézeskalácsszív készítő szetteket állítottak össze, majd azokat házhoz vitték a sztároknak. Az ismert emberek „home officeban” készítették a mézeskalács szíveket, amiket elküldtek a Segélyszervezetnek. A különleges alkotásokat az adományozók kapták meg az adventi időszakban.

A kampány ünnepélyes elindítására idén is advent első vasárnapján került sor: Lévai Anikó és Kovács Koko István jószolgálati nagykövet és Lehel László elnök-igazgató hirdették meg az országos összefogást az első adventi gyertya meggyújtásával.

Az összefogáshoz ez alkalommal is számos módon lehetett csatlakozni, de a legnépszerűbb adományozási forma ezúttal is a 1353-as adományvonal volt. Advent időszakában több mint
462 ezer alkalommal tárcsázták országszerte a 1353-at, hívásonként/sms-enként 250 forintot felajánlva a Segélyszervezetnek. Kimagasló arányban járult hozzá az így felajánlott 115,7 millió forinthoz az RTL KLUB december 19-ei Fókusz adománygyűjtő adása, melynek köszönhetően mintegy 56 millió forint gyűlt össze az adományvonalon.

Több mint 146 ezer adománykupon kelt el a Tesco-ban

A november 16. és december 24. között az ország valamennyi Tesco áruházának kasszáinál és online megvásárolható 250 forintos adománykuponokból 36,6 millió forint gyűlt össze. A sikerben, a több mint 146.364 kupon értékesítésében a gyűjtés állandó arcán, Kovács Koko Istvánon kívül fontos szerepe volt az adománykuponok értékesítésében részt vevő pénztárosoknak is. A Tesco az áruházakban szervezett adománykuponos gyűjtés mellett, a közép-európai áruházaiban tavaly eladott egyedi tervezésű arcmaszkok értékesítése után további közel 1 millió forinttal támogatta a Segélyszervezet munkáját.

Adománypontok, gyűjtő és figyelemfelhívó akciók

Idén is saját adományponttal csatlakozott a szeretet.éhség. adománygyűjtő felhíváshoz Kaposvár. A Kossuth téren felállított Adománykuckóban a városban lakó hátrányos helyzetű gyermekek számára fogadtak ajándékokat. A 140 doboz ajándék felajánlóinak a segélyszervezet helyi Biztos Kezdet Gyerekház programjában részt vevő gyermekek által sütött mézeskalácsszíveket adtak ajándékba az önkéntesek.

2020-ban először, a járványhelyzethez alkalmazkodó érintkezésmentes adománypont nyílt a Budafoki Szomszédok Piacán a Budafok-Tétény önkormányzata és az Ökumenikus Segélyszervezet összefogásának köszönhetően. A kihelyezett adományterminálon keresztül egy ötszáz forintnál nem kisebb, tetszőleges összeget lehetett adományozni bankkártyával. A támogatást a Segélyszervezet itt is önkéntesei által készített, a terminál mellett kihelyezett tálból elvehető egyedi mézeskalácsszívvel köszönte meg.

A szeretet.éhség. kampány keretében egy másik különleges akciót is indított az Ökumenikus Segélyszervezet 2020-ban. A Szívposta elnevezésű kezdeményezésnek köszönhetően egyedi mézeskalácsszívvel lephették meg a 3000 forint fölötti összeget adományozók azokat, akikkel a járvány miatt nem tudtak találkozni. Az adományozó által megjelölt személynek az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársai egy mézeskalács szívet és egy névre szóló ünnepi üdvözlőlapot tartalmazó ajándékot állítottak össze, melynek eljuttatásában a Magyar Posta nyújtott segítséget.

Bár a Segélyszervezet emblematikussá vált mézeskalácsszív sütödés adománypontjának otthont adó és a gyűjtés sikeréhez hozzájáruló több hetes Advent Bazilika vásár 2020-ban a járvány miatt elmaradt, egy látványos akció keretében fényfüzérekből formálták meg sztár önkéntesek a 1353-as adományvonal óriás számait a budapesti Szent István téren.

Magán és vállalati adományok, együttműködések, összesítés

A Segélyszervezet munkáját folyamatosan követő és rendszeresen támogató magánadományozói körből csekkes befizetés és átutalás útján is sokan csatlakoztak az adománygyűjtéshez, emellett sokan választották a Segélyszervezet honlapján elérhető online adományozást. A gyűjtés során különböző mértékű felajánlások érkeztek a magánszemélyektől, a legkisebb összegektől kezdve a 400.000 forintos adományokig.

A Segélyszervezet stratégiai partnerein túl, 2020-ban is számos vállalat csatlakozott a szeretet.éhség. adománygyűjtéshez. A felajánlások nagyságrendje ezúttal is széles skálán mozgott. A nagyvállalatok többmilliós támogatásaitól a kisebb munkahelyi gyűjtésekig sokféle felajánlás érkezett. A vállalati adományok közül kiemelkedett az RTL Klub 10 millió forintos támogatása, melyet az ünnepi Fókusz adás keretében jelentett be, ezzel egészítve ki a nézők felajánlásait. A Hungaropharma Zrt. adománygyűjtő akciójában részt vevő patikák támogatását a Hungaropharma megduplázta, így több, mint 10 millió forinttal segítette a Segélyszervezet célkitűzésit. 2020-ban a Pensio Minőségi Közétkeztetés Kft, az NKM Nemzeti Közművek Zrt. fogadták örökbe az ünnepi ételosztások egy-egy napját, az E.ON Csoport pedig a karácsony előtti utolsó hétvége mindkét napját támogatta.

A Segélyszervezet által működtetett szociális intézmények látókörében élő gyermekeknek juttatott el személyre szabott ajándékokat a VOLT Produkció, a Sziget Kft., a FrieslandCampina Service Centre EMEA Kft., a Gránit Bank, a Hyundai Holding Hungary Kft., a Samsung Electronics Zrt. és a PRO-M Kft. A MOL Nyrt. jóvoltából a Segélyszervezet 31 intézményébe juttatott el – a teljes téli szezonra elegendő – kéz- és felületfertőtlenítőket, továbbá a vállalat több mint 1 millió forinttal támogatta a Segélyszervezet éves munkáját. Több vállalati partner szervezett tárgyi adománygyűjtést, vagy ajánlott fel jelentős értékű pénzadományt az Ökumenikus Segélyszervezet rászoruló családokat segítő munkájának támogatására.  A Magyar Fejlesztési Bank 2 millió forint értékű tartós élelmiszer adománnyal járult hozzá a rászorulók mindennapi ellátáshoz itthon és a határon túl. A Volánbusz Zrt. több, mint 11 ezer járművezetője által összegyűjtött pontoknak köszönhetően, 5 millió forint értékű üzemanyag-vásárlásra felhasználható tankolókártyákkal támogatta a Segélyszervezet munkáját. A Fytofontana Kft. 2 millió forint értékben adományozott ViroStop vírusölő szájsprayt a járványhelyzetre való tekintettel.

Tárgyi adományokkal segítette a Segélyszervezet látókörében lévő rászorulókat a TV2 Akadémia, az MKB Bank Nyrt., a Hyundai Holding Hungary Kft., a Gránit Bank, a CÉH Zrt., a KDNP parlamenti frakciója, az MSZP XXII. Kerületi Szervezete, a Linde Magyarország Anyagmozgatási Kft., a JTI Hungary Zrt. Pénzadománnyal csatlakozott a szeretet.éhség. kampányhoz a DiVino, a Gránit Bank, a Kontimer Kft., az L-Soft Zrt., az NRC Kft., az LGY-955 Kft. is.

A Magyar Posta ebben az évben is perselyeket és csekkeket helyezett ki a nagyobb postahivatalokban, ily módon is felhívva a figyelmet az adományozás lehetőségére és fontosságára. A SAUSKA pincészet a szeretet.éhség. cuvée borkülönlegességének eladásából származó bevétellel támogatta az adománygyűjtés célkitűzéseit.

A magánadományozóktól és a vállalatoktól mindösszesen 80 291 153 Ft érkezett az adventi időszakban.

2020 adventjén érkezett felajánlások

A 1353-as adományvonalon érkezett 115 729 000 forintnyi felajánlással, a Tesco áruházakban összegyűlt 36 591 000 forinttal és az adományozási akciók, valamint magán- és vállalati befizetések 80 291 153 forint adományával az Országos Adventi Pénzadománygyűjtés során összesen 232 611 153 forint felajánlás érkezett az Ökumenikus Segélyszervezethez.
Tekintettel arra, hogy az adományvonalon felajánlott 250 forintok csak az előfizetők számlabefizetése függvényében kerülnek a szolgáltatókon keresztül a Segélyszervezethez, az adományok pontos végösszegére még további heteket kell várni.

Önkéntesek, sztárok

A koronavírus miatt az ünnepi-, segély- és figyelemfelhívó akciókban a járványügyi előírások betartása miatt limitált számú önkéntes vett részt idén: a teljes adventi időszakban 94 fő összesen 465 órát segített.

Fontos, példamutató szerepet játszottak az adománygyűjtésben az ismert emberek, sztárok, közéleti személyiségek is. Lévai Anikó és Kovács Koko István jószolgálati nagykövetek mellett tevékenyen részt vettek az ünnepi összefogásban a szervezet munkáját rendszeresen segítő sztárok is: Rost Andrea operaénekes, Péter Szabó Szilvia és Wolf Kati  énekesek, Rab Edina táncművész, Nagy Ervin, Pindroch Csaba színészek, Berki Krisztián, Dombi Rudolf, Gergely István, Gyurta Dániel, Imre Géza, Kapás Boglárka, Katus Attila, Kiss Gergely, Kovács Ági, Kovács Kati, Michelisz Norbert, Siklósi Gergely, Verrasztó Dávid, Verrasztó Evelyn bajnok sportolók, Mautner Zsófi gasztroblogger, Varga Judit-Juditu DIY blogger, Rácz Jenő Michelin-csillagos séf, Barabás Éva, Gál Petra, Harsányi Levente, Iszak Eszter, Lékai Kiss Ramóna, Mádai Vivien, Rátonyi Kriszta, Szabados Ágnes, Szentpéteri Eszter, Tokár Tamás műsorvezetők.

Médiapartnerek

Nagyban segítette a kitűzött célok elérését az adománygyűjtő szpotok térítésmentes vagy rendkívüli kedvezményes sugárzásával és a figyelemfelhívó akciókról való tudósításokkal az Inforádió, a Kossuth Rádió, a Petőfi Rádió, a SlágerFM, a Retro Rádió és számos vidéki rádióadó, továbbá az RTL Klub, a Tv2 és az MTVA tévécsatornái. Sok embert ért el az adománygyűjtő felhívás a Mediaworks Hungary kiadó által kezelt, valamint a JCDecaux által kedvezményesen biztosított felületeken. Az RTL Klub csatorna adománygyűjtő Fókusz műsorának létrejöttében támogatóként a Szerencsejáték Zrt, szervezőként a PlanB Magyarország vállalt fontos szerepet. A Segélyszervezet médiafigyelő partnere a Médianéző Kft. volt.

AZ ÖKUMENIKUS SEGÉLYSZERVEZET EZÚTON IS KÖSZÖNETÉT FEJEZI KI MINDEN TÁMOGATÓNAK, VÁLLALATI ÉS MÉDIAPARTNERNEK, MAGÁNADOMÁNYOZÓNAK ÉS ÖNKÉNTESNEK A SEGÍTSÉGÉÉRT!

Felhasználási területek, átláthatóság:

Lehel László a 2020. évi Országos Adventi Pénzadománygyűjtés eredményeit ismertető prezentációjában a korábbi évekhez hasonlóan azt is részletezte, hogy a Segélyszervezet az ünnepi időszakban mire használta fel, illetve 2021-ben milyen célokra kívánja fordítani a felajánlott adományokat. Az elnök-igazgató, emlékeztetve a meghirdetett jelmondatra – „Ételt az éhezőknek, Otthont az Otthontalanoknak, Esélyt az esélyteleneknek!” –, azt hangsúlyozta, hogy a Segélyszervezet munkájában az azonnali, kézzelfogható támogatás mellett, a járványhelyzet ellenére is nagy hangsúlyt kapnak azok a fejlesztések és hosszú távú programok, melyek keretében kitörési pontokat is tudnak kínálni a szegénységből.

 1. Rászoruló családok ezreinek ünnepét tette szebbé a Segélyszervezet rendkívüli segélyakcióival a járványhelyzetben is. A karácsonyi időszakban megvalósított segélyakciókat a beérkező adományok mintegy 5 %-a fedezte.

Nincs karácsony ajándékok nélkül: Az átmeneti otthonainkban élő, illetve központjaink látókörében lévő rászoruló gyermekeket személyre szabott ajándékkal lepte meg a Segélyszervezet: több mint 500 gyermek karácsonyát téve így feledhetetlenné.

Ünnepi csomagok: A szervezet Országos Segélyközpontja több ezer segélycsomagot juttatott el 2020-ban is országszerte a rászorulókhoz, közülük több százat az adventi időszakban. A tartósélelmiszereket és ünnepi finomságokat tartalmazó karácsonyi csomagokat többgyermekes családok, gyermekeiket egyedül nevelő szülők, létminimum alatt élők, illetve krízishelyzetbe került családok kapták meg.

Segítség tüzelővel: Egész évben több száz olyan családot segít az Ökumenikus Segélyszervezet tűzifával országosan, akiknek nem lenne önerőből pénzük megvásárolni a fűtőanyagot. A járványhelyzet miatt a tél elején különösen sok kérés érkezett a szervezethez – ezek egy részét az adventi időszakban teljesítették a munkatársak.

Járványbiztos szeretetvendégség: 2020-ban speciális formában szervezte meg ünnepi szeretetvendégségeit az Ökumenikus Segélyszervezet. Öt napon át, napi 500 meleg ételadagot készített össze önkéntesek segítségével, majd vitték ki és adták át érintkezésmentesen, előre kiválasztott rászoruló családoknak. Fedélnélküli embertársaink számára a csepeli nappali melegedő kertjében állítottak fel sátrat a segélyszervezet munkatársai, ahol a legszigorúbb járványügyi előírások betartása mellett 10 fős turnusokban látták őket vendégül. Az ételosztások az ünnepek alatt debreceni és gyulai intézményeinkben folytatódtak.

 1. Az Országos Adventi Pénzadománygyűjtés célkitűzései évről évre túlmutatnak az ünnepeken. A beérkezett adományok túlnyomó részét, 95 %-ot ezúttal is az egész évben működő szociális és fejlesztő központjainak működtetésére, fejlesztésére tudja fordítani a segélyszervezet.

Amellett, hogy az évente több tízezer kérést kezelő Országos Segélyközpontot kizárólag adományokból működteti a segélyszervezet, az adventi adományok szinte valamennyi intézményének működtetéséhez is hiánypótló támogatást jelentenek, a családok átmeneti otthonaitól kezdve a biztos kezdet gyermekházakon át, a fedél nélkülieket segítő központokig.

 • 19 központban több mint 400 munkatárssal mintegy 80 szociális szolgáltatást működtet az év 365 napján a Segélyszervezet
 • Kapaszkodó programjának keretében évente 2000 gyermek számára kínál esélyt a felzárkózásra közösségi és egyéni fejlesztő foglalkozásokkal
 • Átmeneti otthonaiban évente közel 200 családnak nyújt menedéket
 • Egész évben működő, egyedülálló Segélyközpontjában szociális szakemberek egyenként térképezik fel a segélykérők helyzetét, hogy a rászorulók személyre szabott segítséget kaphassanak. A központ egy év leforgása alatt több tízezer kérést kezel. A kérések száma a járvány kezdete óta közel duplájára növekedett. A leggyakoribb segítségnyújtási formák: élelmiszer, ruha, adósságkezelés-tanácsadás, gyógyszer, téli rezsigazdálkodás-támogatás, tanácsadás.
 • Segélyközpontjának működtetése mellett az Ökumenikus Segélyszervezet 2021-ben is folytatja a humanitárius segítségnyújtást krízishelyzetekben, a természetbeni adományok kezelését és célba juttatását

A 2020. év végi összefogás eredménye lehetőséget ad méltóbb és korszerűbb körülményeket teremteni a segélyszervezet intézményeiben, illetve szükség szerint bővíteni azokat. A 2021-re tervezett főbb fejlesztések, melyekhez az adventi gyűjtés jelentősen hozzájárul, a tervek szerint az adományok mintegy 20% fordítva ezen beruházásokra:

 • Az olaszliszkai intézmény bővítése egy új gyermekfejlesztő központtal és játszóudvarral, hogy még több gyermeket tudjanak fogadni a munkatársak a foglalkozásokon és napközis táborokban.
 • A szolnoki intézmény udvarának rendezése, játszótérrel való felszerelése, hogy a családok átmeneti otthonában lakó és a fejlesztő foglalkozásokra érkező gyermekek biztonságos, gyermekbarát környezetben tölthessék szabadidejüket.
 • A miskolci Közösségi Pont udvarának rendezése, hogy alkalmassá váljon közösségi használatra.
 • Körülmények és felszereltség fejlesztése Vizsolyban, Boldogkőújfalun és Lakócsán, a Felzárkózó Települések Program keretében létrehozott Jelenlét pontokon.