Földrengés Szíriában és Törökországban - Segíts Te is!
Segítek
Adományozás

Online élményprogram idősek otthonában a Segélyszervezet önkénteseivel

Ismert önkéntesei örvendeztették meg online meglepetésműsorukkal az Ökumenikus Segélyszervezet dunavarsányi idősek otthonának lakóit, akik több mint egy éve élnek a járványhelyzet miatt bevezetett különleges szabályok szerint. Bár mára minden lakót és az összes munkatársat beoltották, s eddig még senki nem fertőződött meg az intézményben, látható, hogy mennyire fontos az egészségügyi szempontok mellett a lelki és mentális állapot megóvása is. Az idős lakók hosszú ideje korlátozott számban és módon találkozhatnak családtagjaikkal, és türelemmel várják a nyitást, de nagy megpróbáltatásként élik meg a bezártságot és az elszigeteltséget. A Segélyszervezet intézményének munkatársai éppen ezért törekednek arra, hogy színt vigyenek a mindennapokba, rendszeres műsorokkal, foglalkozásokkal vidítsák föl a gondjaikra bízottakat. A kreatív alkalmakon többek között kötnek, horgolnak és hímeznek a lakók, de közös süteménysütés is szerepel a heti programok között. Az ünnepeket is együtt tartják meg, legyen szó karácsonyról, húsvétról vagy éppen nőnapról, melynek ajándék tulipánjait legutóbb – testmozgás gyanánt – közösen ültették el az intézmény kertjében az ünnepség után.

A húsvét előtti napokban különleges, testet-lelket megmozgató meglepetéssel készült a Segélyszervezet ismert önkénteseinek bevonásával. Az online módon megszervezett alkalommal Rátonyi Kriszta egy Örkény novellával kedveskedett, Wolf Kati saját dalaiból adott minikoncertet, végül a lakóknak korábban is speciális tornaórát tartó Katus Attila mozgatta meg az idős gondozottakat.

Gáncs Kristóf, az Ökumenikus Segélyszervezet kommunikációs igazgatója elmondta:

A járvány a Segélyszervezet valamennyi központjának működését mélyen érinti. A bentlakásos intézmények munkatársainak amellett, hogy egy nagyon megterhelő helyzetben kell hosszú időn át helytállniuk, tartaniuk kell a lelket a lakókban is. Minden törődés, gesztus, amivel e nehéz időszakban ezen intézmények közösségeit támogatjuk, most kétszeresen fontos!