Adományozás

Online orvosi konzultációval segít a kárpátaljai magyaroknak a Segélyszervezet és a Doktor24

Sajtóközlemény, Budapest-Beregszász, 2020. június 17.

Bár Magyarországon a koronavírus-fertőzések száma csökken, Ukrajnában még javában tombol a járvány, amely Kárpátalját sem kerüli el. Míg Magyarországon már hétfő óta valamennyi egészségügyi ellátás korlátozás nélkül elérhető, a kárpátaljai magyarok jelenleg korlátozottan vehetnek részt általános orvoslást érintő személyes orvosi konzultáción, pedig vannak olyan egészségügyi problémák, amelyekkel nem várhatják meg a vírus végét. Ezen szeretne segíteni a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a Doktor24 Egészségközpont, akik összesen 14 szakterületen tesznek elérhetővé videókonzultációs lehetőséget a kárpátaljai magyaroknak.

 

A pandémia megjelenése óta a Segélyszervezet aktívan részt vesz az ukrajnai helyzet mérséklésében; a szervezet juttatta el a magyar kormány COVID-19 védőeszköz támogatását helyi kórházaknak, kardiológiai intézeteknek, családorvosoknak, valamint egy mentőszolgálatnak és egy idősek otthonának is. A TeleMed Gondoskodó Program keretében megvalósuló, kárpátaljai magyarok számára elérhető videókonzultációs lehetőség azonban páratlan és hiánypótló kezdeményezés, mely egyúttal része egy komplex, hosszú távú együttműködésnek is a két ország között.

Volt olyan nap múlt héten, amikor a második legtöbb új koronavírus-fertőzött Kárpátalja megyéből került ki Ukrajnában, ahol sajnos a járványügyi helyzet még mindig fokozódik. Az országban kijárási korlátozás van érvényben, ami az egészségügyi ellátást is befolyásolja. Pedig vannak olyan egészségügyi problémák, amelyek – bár nem életveszélyesek – a mindennapokban nagyon sok kellemetlenséget tudnak okozni. Ilyenek például a kisebb házi balesetek, a hasi és emésztési panaszokkal járó megbetegedések, a felső légúti hurutos megbetegedések, a bőrelváltozással járó kiütések vagy gyulladások, vagy akár az endokrinológiai betegségek és az asztma, melyek folyamatos kontrollt igényelnek. Ezért hozta létre a Doktor24 a Magyarországról már hónapok óta elérhető online orvosi konzultációs felületét, amelyet a kárpátaljai Gondoskodó Program felelős szervezetével, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezettel együttműködve a teljes díj mindössze 3%-áért, vagyis jelképes 400 forintért tesznek elérhetővé a kárpátaljai magyarok részére.

Két évtizedes humanitárius tapasztalattal a koronavírus ellen Kárpátalján 
Az Ökumenikus Segélyszervezet immár 18 éve, állandó képviselettel végzi munkáját egész Ukrajnára kiterjedően. A koronavírus világjárvány nyomán kialakult helyzetben a Segélyszervezet meglévő széleskörű tevékenységeinek folytatása mellett azonnali humanitárius segélyezésbe kezdett, valamint elindította azon intézmények támogatását, amelyek az érintett lakosság ellátásban vállalnak szerepet.

A segélyprogramok gördülékeny végrehajtása érdekében megállapodást írt alá Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója, Olekszij Petrov, Kárpátalja Megyei Állami Közigazgatási Hivatal új elnöke és Gerevich János, a Segélyszervezet ukrajnai képviseletének vezetője május 21-én, Ungváron. Az együttműködési megállapodás szerint a jövőbeni közös munka több területre is kiterjed, azonban egyik meghatározó eleme továbbra is a koronavírus okozta negatív hatások mérséklése és a járvány kezelésének hatékony módja, terjedésének mielőbbi megállítása lesz.