Adományozás

Korábbi cikkünkben már beszámoltunk róla, hogy az elmúlt hónapokban milyen erőfeszítéseket tettünk az etiópiai vízellátás és az oktatás terén: vízszivattyús kutakat rehabilitáltunk és víztározót építettünk, ezen túl egy oktatási intézmény teljes körű felújítását is elvégeztük, amit padokkal, székekkel és különböző fejlesztő játékokkal is felszereltünk. A sürgős és azonnali segítségnyújtáson, valamint a vízellátási és oktatási projekteken kívül a Segélyszervezet és a Hungary Helps etiópiai munkájának további célja a munkanélküli fiatalok megélhetésének és rezilienciájának javítása piacképes szakmai képzés biztosításával.

A humanitárius helyzet Etiópiában jelentősen romlott 2021-ben, ami a szükségletek megnövekedéshez vezetett az egész országban. Mostanra több, mint 20 millió embernek van szüksége humanitárius segítségre és védelemre. A fegyveres konfliktus az ország északi részén (Tigray, Oromia), az erőszakos cselekmények az állam más területein, valamint a természeti csapások, villámárvizek, és az ország déli részét érintő hosszú aszályos időszak és az ukrajnai háború által okozott élelmiszerinfláció mind-mind hozzájárultak a jelenlegi nehéz helyzet kialakulásához.

Az Afar szövetségi államban tapasztalható nagymértékű fiatalkori munkanélküliség kapcsán a Segélyszervezet felmérést végzett, amely során kiderült, hogy az leginkább az üzleti ismerek, a munkavállaláshoz kapcsolódó szolgáltatások hiányából és a deviáns viselkedési formák (elsősorban a khatrágás) elterjedtségéből fakad. A régió tradicionális foglalkozásainak alaposabb megismerésének köszönhetően merült fel kiútként a bőrművesség, amelynek évszázados hagyományai vannak a Kelet-Afrikai Felföldön. Az itt, természetes környezetben élő állatoktól származó bőr nagy sűrűségű és szilárdságú, eladása és felhasználása kiegészítő jövedelmet biztosít a gazdának az állat élete végén. Mivel a Segélyszervezet által elrendelt célpiaci felmérés is a bőrtermékek iránti keresletet erősítette meg, a projekt zöld lámpát kapott. A hagyományos bőrmegmunkálási know-how átadása a helyi fiataloknak és az ennek nyomán elinduló vállalkozások így a fiatalok megélhetéséhez és hazájukban való boldogulásához járulnak hozzá.

A fentiek ismeretében a Segélyszervezet úgy döntött, hogy a bőrművesség kitanulásához a projekt keretein belül kezdőtőkét, eszközöket, nyersanyagot és képzési lehetőséget biztosít a munkanélküli fiatalok számára, és ezáltal saját megélhetésük jövőbeni biztosításához. Ezáltal a program összekapcsolja a fiatalok megélhetésének javítását, illetve a szakmai ismereteket átadását célzó projektelemeket. Októberre 42, Afar régióban élő munkanélküli fiatal teljesítette sikeresen a két hónapos bőrműves képzést, melyet a Segélyszervezet és helyi partnere, a FHIDO (Future Hopes Integrated Development Organization) közösen szervezett olyan tanárok bevonásával, akik maguk is hasonló program keretein belül kezdték el karrierjüket. A tréning során a résztvevők 10 fős csoportokban gyártottak bőrből készült papucsokat, öveket és táskákat a projekt keretein belül biztosított alapanyagokból és eszközökkel.

A tréningen olyan fiatalok – férfiak és nők egyaránt – vettek részt, akik nehéz családi, anyagi körülmények között tengették életüket, képzettség és munka híján perspektíva nélkül. Ketten közülük arra is vállalkoztak, hogy beszámoljanak tapasztalataikról, valamint arról, hogy mit jelent számukra a programban való részvétel. A program kezdetekor egyik 24 éves fiatalnak sem volt munkája, az idejük nagy részét tétlenül töltötték, és felnőtt koruk ellenére családjuk támogatására szorultak. Ezért amint tudomást szereztek róla, gondolkodás nélkül jelentkeztek az induló bőrműves képzésre. Mindkét résztvevőnek a szakképzettség elérése jelentette a legnagyobb sikert, hiszen ez teszi lehetővé számukra, hogy akár önállóan, akár csoportos keretek között saját lábra álljanak. A bőrműves képesítés így nem csupán piacképes szakismeretet jelent, hanem perspektívát is a jövőjükre nézve.

Éppen ezért nem is meglepetés, hogy mindkét megkérdezett nyitott rá, hogy további hasonló képzéseken vegyen részt, hiszen így tudásukat elmélyítve még hatékonyabb munkaerővé válhatnak. Elmondásuk szerint nagy igény lenne hasonló, szakmai képesítést biztosító programok szervezésére: a helyi közösségekben sok a munka- és kilátás nélküli fiatal, akik – akárcsak ők a képzés előtt – napjaik nagy részét lehetőségek híján céltalanul töltik az utcákon és tereken.

Egyikőjük még azt is hozzátette, hogy a tréningen szerzett tapasztalatoknak eredményeképpen életében először élhette át az alkotás örömét, rácsodálkozva, hogy a saját kezei közül kikerülő termék más számára is értéket képvisel. Sőt, az illető pontosan ennek az értéknek köszönhetően immáron magáról és családjáról is tud gondoskodni a bőrmíves termékek eladásából keletkező bevételből. Az Ökumenikus Segélyszervezet és a Hungary Helps Ügynökség közös munkájának ez az igazi sikere, hiszen a programon keresztül az etióp fiatalok kezébe hálót adtunk, nem halat – ezzel esélyt adva az esélyteleneknek.

Partnereink a segítségnyújtásban