fbpx
Rendkívüli áradások Líbiában - Segíts Te is!
Segítek
Adományozás

Együttműködési megállapodást írtak alá a közös ukrajnai szerepvállalásról a Finn Church Aid és az Ökumenikus Segélyszervezet vezetői Budapesten

 

Beregszász és Lemberg után Kijevben nyitja meg harmadik ukrajnai irodáját az Ökumenikus Segélyszervezet. A központ a magyar segélyszervezet munkája mellett helyet ad az egyházi hátterű segélyszervezeteket tömörítő nemzetközi szövetség, az ACT Alliance Ukrajnában szerepet vállaló tagszervezeteinek is. A központhoz elsőként a nagy múltú, oktatási területen nemzetközi szinten is vezető szakértelemmel rendelkező finn segélyszervezet, a Finn Church Aid csatlakozik, melynek igazgatója, Jouni Hemberg az elmúlt napokban az Ökumenikus Segélyszervezet és a finn egyházi segélyszervezet közös küldöttségével Ukrajnában járt, Budapestre visszatérve pedig együttműködési megállapodást írt alá Lehel Lászlóval, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatójával. A rendezvényen részt vett Lévai Anikó, az Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagykövete is.

A május 13-án, pénteken tartott budapesti sajtótájékoztató keretében a két szervezet vezetője beszámolt a magyar és nemzetközi összefogással megvalósuló segélyprogram következő szakaszáról.

Lehel László elmondta, mára az Ukrajnát elhagyó menekültek száma lassan eléri a 6 milliót, az országon belül pedig mintegy 8 millió ember keres átmeneti menedéket a háború elől. Az Ökumenikus Segélyszervezet Magyarország legnagyobb humanitárius segélyprogramjának végrehajtójaként, illetve az ACT Alliance nemzetközi összefogással megvalósuló segélyprogramjának vezetőjeként eddig 225 kárpátaljai, többek között iskolákból, művelődési házakból kialakított menekültszállót támogat, Ukrajna további régióiban pedig lembergi és kijevi humanitárius központján keresztül segít. Az elnök-igazgató kiemelte, hogy eddig közel 100.000 emberhez jutott el élelmiszer, higiéniás eszközök, gyógyszer, pszichoszociális tanácsadás, illetve átmeneti szállás formájában nyújtott támogatást a segélyprogram, amely a hazai és ukrajnai területeken végzett humanitárius gyorssegélyezés mellett, immár a visszatelepülést, az újjáépítést segítő hosszú távú segélyprogramokat helyezi előtérbe.
Jouni Hemberg a sajtóeseményen kifejtette, nagyon örül magyar testvérszervezetükkel, az Ökumenikus Segélyszervezettel való együttműködésnek, melynek köszönhetően egy Ukrajnában már működő szervezet munkájába tudtak, gyorsan és hatékonyan bekapcsolódni. A közös munka során sokat tanul egymástól a két szervezet: a finn szervezet hatalmas tapasztalattal rendelkezik az oktatás terén, így Ukrajnában is ezt a területet kívánják kiemelten támogatni, többek között iskolák felújításával, tanárok képzésével és gyermeknek nyújtott pszichoszociális segítségnyújtással – eljutva később olyan északi területekre is, ahová a harcok miatt eddig nem volt lehetőség.

Lehel László és Jouni Hemberg egyaránt hangsúlyozták, hogy a most aláírt szerződés része az Ukrajnában dolgozó ACT Alliance tagok összefogásának, mely közös munkába a további tagokat várják.