Adományozás

Iraki képviseletünk vezetője, Dékány Bence Törökországba utazott a segélyakció koordinációjának, valamint a további segítségnyújtás területeinek és eszközeinek felmérésének céljából. Tegnap a földrengés által súlyosan érintett Antakyából visszatérve elmondta, hogy a tartományi székhely épületeinek 60 százaléka megsemmisült és 90 százalékuk lakhatatlanná vált.

"Helyi partnerszervezetekkel együttműködve az alapvető szükségletek kielégítésére koncentrálunk, ivóvízt és higiéniai eszközöket biztosítunk a konténerekben összezsúfolódott és a szabad ég alatt éjszakázó túlélők számára, emellett folyamatosan monitorozzuk a további igényeket. A mentésben résztvevő szakemberektől és humanitárius szervezetek képviselőitől azt az információt kaptuk, hogy élelmiszer és meleg ruha, takaró megfelelő mennyiségben áll rendelkezésre. Károsultakkal, segítőkkel és kormányzati személyekkel folytatott egyeztetések alapján az is látható, hogy az igények városonként eltérőek, de konténerekre mindenhol szükség van, a lakosság és a mentésben résztvevő személyek számára egyaránt.”

Dékány Bence arról is beszélt, hogy a természeti katasztrófa által érintett területen milyen mellbevágó emberi történetekkel szembesül. „Érkezésem óta több olyan túlélővel is beszéltem, akik elveszítették gyermeküket, vagy a sorsukról nem tudnak semmit. A mentés folyamán ugyanis, ha túlélőt találtak, azonnal egy távoli város kórházába szállították. Így nagy a bizonytalanság a szeretteiket kereső túlélők között. Sokan az utcán raknak tüzet és ott is alszanak, abban reménykedve, hogy még viszontláthatják szeretteiket, hozzátartozóikat” – ismertette a helyzetet Segélyszervezetünk Hatay tartomány székhelyén tartózkodó kollégája.

A segítség hogyanjára és mikéntjére reflektálva iraki munkatársunk azt is hangsúlyozta, hogy a humanitárius katasztrófahelyzet miatt továbbra is nagy szükség van a segítségre. A 1353-as adományvonal tárcsázásával hívásonként 500 forinttal bárki tud segíteni. Nagyobb összeget bankkártyával a www.segelyszervezet.hu honlapon lehet felajánlani, míg banki átutalással a 11705008-20464565-ös adomány-számlaszámra “földrengés” megjelöléssel várja a Segélyszervezet az adományokat.

Segíts te is a földrengés áldozatain!