Adományozás

2020 adventjén 25. alkalommal indítottuk el Országos Adventi Pénzadománygyűjtésünket. A szeretet.éhség. mottóról és „kiharapott” mézeskalácsszívről ismert felhívás hatására -, a gyűjtés partnereinek és a médiának köszönhetően – mintegy 600 ezren csatlakoztak a Segélyszervezet célkitűzéseihez. Az adománygyűjtés eredményeit január 29-ei sajtótájékoztatón ismertették, mely alkalommal köszönetet mondtak az összefogás minden támogatójának, partnerének, adományozójának és önkéntesének. Gáncs Kristóf, a segélyszervezet kommunikációs igazgatója a gyűjtés eredményeit, Lehel László elnök-igazgató pedig a beérkezett adományok felhasználási tervét részletezte.

Bár 2020-ban a pandémia miatt sok tekintetben rendhagyóak voltak az adománygyűjtés és a segélyakciók keretei, de a Segélyszervezet üzenete változatlan maradt: azért hirdetett összefogást, hogy rászorulók ezreinek tegye szebbé az ünnepét, és hogy a következő év hétköznapjaiban is segíteni tudja a nélkülözőket és bajbajutottakat. Az ünnepi segélyakciók változatlan céllal, de a járványhelyzethez alkalmazkodva valósultak meg: a hagyományos nagy szeretetvendégségek helyett a melegételt, a Segélyszervezet a rászorulókhoz kiszállította, illetve kis turnusokban megszervezett étkeztetések keretében adta át. A legszigorúbb járványügyi előírásoknak megfelelve jellemzőek voltak az érintkezésmentes adományátadások (pl. élelmiszer, tűzifatámogatás) is. A szervezet fő célkitűzését is tartani tudta: a járványhelyzet által meghatározott ünnepi időszakban sem engedte el a rászorulók kezét, és családok ezreinek karácsonyát tette szebbé. Az adománygyűjtés fókuszában ugyanakkor most sem az ajándékozás, hanem a Segélyszervezet egész éves szegénység elleni küzdelme volt, melyet országos intézményhálózatán keresztül folytat az év 365 napján.

Az összefogáshoz ez alkalommal is számos módon lehetett csatlakozni, de a legnépszerűbb adományozási forma ezúttal is a 1353-as adományvonal volt, amit advent időszakában közel 462 000 alkalommal tárcsázták országszerte, hívásonként/sms-enként 250 forintot felajánlva a Segélyszervezetnek.  Az adományvonalon érkezett 115 729 000 forintnyi felajánlással, a Tesco áruházakban november 16. és december 24. között adománykuponokból összegyűlt 36 591 000 forinttal, valamint a magán- és vállalati befizetések 80 291 153 forint adományával a 2020. évi Országos Adventi Pénzadománygyűjtés során összesen 232 611 153 forint felajánlás érkezett.

További információk a gyűjtés eredményeiről.