Adományozás

Az egyedülálló központ kialakítását a Tajpej Képviseleti Iroda 1,5 millió dollárral támogatja

A nemzetközi szinten is jelentős ukrajnai humanitárius szerepvállalása mellett Magyarországon is komoly résztvevője a menekülteket segítő munkának az Ökumenikus Segélyszervezet. Hogy az Ukrajnából hazánkba érkező bajbajutottakat még hatékonyabb és komplex formában tudják segíteni, a Tajpej Képviseleti Iroda 1,5 millió dolláros támogatásával egy összetett támogatást nyújtó menekültközpontot hoznak létre Budapest belvárosában. Itt az információnyújtás mellett szociális támogatással, képzésekkel és munkavégzéssel kapcsolatos segítséggel, továbbá tárgyi adományokkal és közösségi programok szervezésével is segítik majd munkatársak és önkéntesek az átmenetileg Magyarországon tartózkodó és az itt letelepedni szándékozó menekülteket.  

A menekültközpont működéséről és az együttműködés részleteiről május 18-án sajtótájékoztató keretében számolt be Liu, Shih-chung, a Magyarországi Tajpej Képviseleti Iroda vezetője és Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója, akik ez alkalommal ünnepélyes keretek között írták alá a támogatási szerződést.

Az Ökumenikus Segélyszervezet ukrajnai humanitárius segélyprogramja mellett most az ukrán menekülteket segítő magyarországi tevékenysége is fontos mérföldkőhöz érkezett. A tervek szerint június második felében megnyíló központ miközben természetbeni adományokkal látja el a rászorulókat (élelmiszer, higiénés eszközök, ruházat, gyermekápolási eszközök stb), információs, jogi, integrációs és lelki segítséget is nyújt.

A központ kiemelt tevékenysége a hosszú távú segítségnyújtás lesz azok számára, akik Magyarországon tervezik a jövőjüket. Az oktatáshoz, egészségügyi ellátáshoz jutás, a munkavállalás elősegítése, illetve felnőttképzések mellett a gyermekek gondozása és a nyelvtanulás terén is segítenek a majd a központ munkatársai. Külön figyelmet fordítanak majd továbbá a kísérő nélküli kiskorúak, a fogyatékkal élők és az idősek támogatására. Mind a felnőttek, mind a gyermekek számára szerveznek közösségi, illetve közösségépítő szabadidős és szemléletformáló programokat, hangsúlyt helyezve többek között a tehetséggondozásra és a társadalmi integráció elősegítésére is.