Adományozás

A Segélyszervezet egyik felnőttképzési és munkahelyteremtő projektje keretében elkészült és hivatalos ünnepség során átadásra került Khanke településen, Irakban az az épület, mely nemcsak pékségként, de felnőttképzési helyként is működik mostantól. A pékség létrehozásának és a pék szakképzés biztosításának célja az iraki jazidi menekültek visszatérésének és visszatelepülésének elősegítése mely a Hungary Helps Program támogatásával és a Free Yezidi Foundation helyi partnerszervezet közreműködésével valósult meg.

Az iraki belsőmenekült-táborokban élők számára a szakképzés szerzése különösen fontos, hiszen ez esélyt ad arra, hogy szülőföldjükre visszatérve megélhetést biztosítsanak saját maguk és családjuk számára. A Khanke táborban végzett kutatás során kiderült, hogy bár az itt élő menekült nők 42%-a nem részesült semmilyen oktatásban korábban, sokan szeretnének valamilyen képzésben részt venni és szaktudást elsajátítani. A Segélyszervezet által végrehajtott program keretében 96 jazidi menekült nő részesül elméleti képzésben, mely során olyan alapvető matematikai, üzleti és pénzügyi tudást szereznek, amely nemcsak a projekt időtartama alatt, de azt követően is jelentős támogatást jelent számukra.

A pékség épületének elkészültével az elméleti képzés vadonatúj helyszínre került és a részvevők első csoportja számára a gyakorlati képzés is elkezdődhetett. A tréningek összessége olyan átfogó tudást ad a résztvevőknek, amelyek birtokában képesek lehetnek munkát vállalni, saját lábukra állni és ezzel társaikat is bátorítani új tudás megszerzésére. Az új épületben már zajlanak is az elméleti és a gyakorlati képzések.