fbpx
Segíts Te is a Hegyi-Karabahból menekülőknek!
Segítek
Adományozás
ökumenikus segélyszervezet

Étel, otthon, esély: ezekre mind nagy szükség van Törökország földrengés által érintett régióiban. Az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársai a mentési szakasz vége óta vannak jelen a térségben, felméréseik során azonosítva az élelem, lakhatás és oktatás kritikus területeit, ahol a magyar támogatás valódi segítséget jelenthet a természeti katasztrófa által nehéz helyzetbe hozott helyieknek.  A március végén bejelentett 100 millió forintos törökországi segélyprogram azt a hosszú távú segítséget alapozza meg, aminek a szükségessége a károsultakkal való beszélgetések során egyértelművé válik. Háromrészes törökországi beszámolónk második cikkét olvashatják (az elsőt pedig itt).

Hatay tartomány fővárosa a 2500 éves Antakya, vagy ahogy a Bibliából is ismerhetjük: Antiókhia. A kereszténység egyik első gyülekezetének otthona érkezésünkkor romokban hever. A munkagépek zakatolása nyomán keletkező iszonyatos port vágni lehet a levegőben. Nem egyszerűen por ez: a térségben egészen a közelmúltig általánosnak számított az azbesztpala tetőfedés, ezáltal a levegő is megtelt a rákkeltő anyaggal. A város épületeinek 80 százaléka vagy megsemmisült, vagy le kell majd bontani állapota miatt, kevesen vannak az utcán, ők is jellemzően azt mentik, ami a katasztrófában nem pusztult el.

ökumenikus segélyszervezet

Antakya központjában, az egykori bazár törmelékhegyeinek aljában egy férfi puszta kézzel túrja át az épülettörmeléket. Hüseyin készségesen nyilatkozik, képet is készíthetünk, noha divatos, drága ruháit kezéhez hasonlóan vastag por és kosz borítja. „Semmink nem maradt. Elvesztettük a házunkat, elvesztettük a megélhetésünket, minden vagyonom odaveszett. Egy jól menő illatszer-kereskedésem volt itt, a bazárban. Most azt a pár csomag parfümöt próbálom előkeresni a romok alól, amit a földrengés után érkező fosztogatók meghagytak, hogy legalább valamennyi pénzt tudjak belőle szerezni. A családom sátorban, az üzletnek vége, de Isten segítségével minden rendben lesz. Köszönjük a sok támogatást, amit az egész világtól kaptunk! Ha bárhol máshol történik ilyen katasztrófa, mi is a segítségükre sietünk majd” – tesz hitet a segítség mellett még nehéz helyzetében is.

ökumenikus segélyszervezet

A segítségre egyelőre még Antakyának van szüksége. A külváros egyik, földre rogyó épületek között felállított kisebb táborában az Ökumenikus Segélyszervezet és helyi partnerének, a Nemzetközi Kék Félhold munkatársai élelmiszercsomagokat adnak át az otthontalanná vált családoknak. Szám szerint kétszáz támogat itt a magyar segélyszervezet. A három hétre elegendő szárazélelmiszert tartalmazó, nehéz dobozok könnyűvé válnak a körülményeket látva, hiszen az itteniek mindent nagy hálával fogadnak.

A milliónyi földönfutóvá lett ember jó része tehát folyamatos segítségre szorul, a legnagyobb szükséglet pedig egyértelműen a lakhatás. Megsegítésükre az Ökumenikus Segélyszervezet éppen ezért 100 millió forint értékű humanitárius segélyprogramot indított, melynek sarokkövét a földrengés sújtotta régió három táborban felállítandó lakó- és mosdókonténerek képezik. Emellett az alapvető, élethez elengedhetetlen segélyáru (tartós élelmiszer és higiéniai cikkek) biztosításában is kiveszi a részét, hiszen a földrengés által súlyosan érintett emberek többsége rokonai, szerettei mellett megélhetését is elvesztette a természeti csapásban.

 

ökumenikus segélyszervezet

Az, hogy a térségre milyen sors vár, elsősorban nem a lakosain múlik: a probléma túlmutat a helyiek lehetőségein. Az idő előrehaladtával csökkenő nemzetközi figyelem miatt még fontosabb, hogy hosszú távú segítséget kapjanak a bajbajutottak, amit nagy számuk miatt csakis nemzetközi összefogással lehet elérni. Az Ökumenikus Segélyszervezet a következő hat hónap során a bejelentett programon keresztül tesz hitet a törökországi segítségnyújtás mellett, és dolgozik azért, hogy Hüseyin szavaival élve „Isten segítségével minden rendben legyen.”

Továbbra is gyűjtünk tehát a földrengés áldozatainak megsegítésére, erőfeszítéseinket bankkártyával a Segélyszervezet honlapján lehet támogatni. Amennyiben inkább banki átutalással szeretné segíteni törökországi munkánkat, adományát a 11705008-20464565-ös adomány-számlaszámra, “földrengés” megjelöléssel várjuk.

ökumenikus segélyszervezet