fbpx
Segíts Te is a Hegyi-Karabahból menekülőknek!
Segítek
Adományozás

Étel, otthon, esély: ezekre mind nagy szükség van Törökország földrengés által érintett régióiban. Az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársai a mentési szakasz vége óta vannak jelen a térségben, felméréseik során azonosítva az élelem, lakhatás és oktatás kritikus területeit, ahol a magyar támogatás valódi segítséget jelenthet a természeti katasztrófa által nehéz helyzetbe hozott helyieknek. A március végén bejelentett 100 millió forintos törökországi segélyprogram azt a hosszú távú segítséget alapozza meg, aminek a szükségessége a károsultakkal való beszélgetések során egyértelművé válik. Háromrészes törökországi beszámolónk első cikkét olvashatják.

Napsütés, pálmafák, ősi városok: a legtöbb embernek ez jut eszébe Törökország földközi-tengeri riviérájáról. A festői, ősidők óta lakott és a világ első keresztény templomainak otthont adó Hatay tartományt ma már nem ezek a szavak jellemzik a leginkább: a régiót februárban sújtó, hatalmas erejű földrengés iszonyatos pusztítást végzett a városokban. A 230 ezernél is több teljesen összeomlott épület 50 ezer embert temetett maga alá csak Törökországban, 1,7 milliót kényszerített sátrakba és közel 3 milliót tett otthontalanná. A számok mögött azonban ott vannak a kettétört sorsok, szétszakított családok és a 9 millió súlyosan érintett károsult ellehetetlenített megélhetése.

Az Ökumenikus Segélyszervezet segélyprogramja a földrengés által súlyosan megsebzett Hatay tartományt is érinti. Itt a romok bontása már elkezdődött, de az újjáépítésre – sőt, az újrakezdésre – lehet, hogy éveket kell majd várni. A hegyek és a tenger közé cipőkanállal beszorított Iskenderun egykor előkelő tengerparti korzóján üresen álló, romos parti éttermek sorakoznak, a rengésben megsérült parti védműn keresztül pedig még a tenger is beszivárog az amúgy szépen karbantartott parkba. Oda, ahol most számos sátor áll: a part menti házak lakóit költöztették ide a katasztrófavédelem által veszélyesnek nyilvánított otthonaikból.

Esma a sátra előtt ül, ősz hajába bele-belekap a tengeri szellő. Szóba elegyedünk, de kér, ne fotózzam, mert fél a következményektől. „Ketten élünk ebben a sátorban a férjemmel” – mutat a tengerparti korzón felállított piros horgászsátorra. „A főbérlőtől kaptuk. Nyilván, jobb mint a semmi, de teljesen ki vagyok szolgáltatva a segítőknek: nincs hűtő, nem tudok mivel főzni. Az étel, amit minden nap kapunk, gyakorlatilag ehetetlen. Ezért néha visszamerészkedem a lakásba, pedig nem lenne szabad. A férjem retteg, így nekem kell.” Mi lehet a kiút a helyzetéből, kérdezem – ő, akárcsak mások, konténerotthont szeretne. Az igénylők nagy számából kifolyólag viszont jó ideig csak várhat helyzete javulására.

Március eleje óta mást sem csinál, csak vár, és a tengert nézi. „Onnan fog jönni – nem az a kérdés, hogy jön-e, hanem hogy mikor. Így nem lehet aludni sem.” Gyűrött arca sok szenvedésről árulkodik. Kérdésemre, hogy pontosan mire gondol, így felel: „Ciprus és Iskenderun között húzódik egy tektonikai törésvonal, ahol eddig nem volt aktivitás. Azok a szakértők, akik ezt a rengést megjövendölték, most azt mondják, hogy itt várható a következő csapás. Minket meg ide költöztettek, 3 méterre a víztől, 40 centire a tengerszinttől” – utal Esma arra az eshetőségre, hogy egy víz alatti rengés szökőárt idézne elő, ami jelenlegi helyzetükben nem hagyna sok esélyt nekik a túlélésre. Sátraikat végül nem cunami, hanem szélvihar által korbácsolt hullámok mossák el hetekkel később, amint ezen a közösségi médiás bejegyzésen is látható.

A milliónyi földönfutóvá lett ember jó része tehát folyamatos segítségre szorul, a legnagyobb szükséglet pedig egyértelműen a lakhatás. Az ő megsegítésükre indította el segélyprogramját az Ökumenikus Segélyszervezet, melynek sarokkövét a földrengés sújtotta régió három táborában felállítandó lakó- és mosdókonténerek képezik. Emellett az alapvető, élethez elengedhetetlen segélyáru (tartós élelmiszer és higiéniai cikkek) biztosításában is kiveszi a részét, hiszen a földrengés által súlyosan érintett emberek többsége rokonai, szerettei mellett megélhetését is elvesztette a természeti csapásban.

Az Ökumenikus Segélyszervezet továbbra is gyűjt a földrengés áldozatainak megsegítésére, erőfeszítéseinket bankkártyával a Segélyszervezet honlapján lehet támogatni. Amennyiben inkább banki átutalással szeretné segíteni törökországi munkánkat, adományát a 11705008-20464565-ös adomány-számlaszámra, “földrengés” megjelöléssel várjuk.