fbpx
Segíts Te is a Hegyi-Karabahból menekülőknek!
Segítek
Adományozás
Ukrajna

Ukrajna

Az Ökumenikus Segélyszervezet az egyházi hátterű nemzetközi segélyszervezeteket tömörítő ACT Alliance tagjaként 1998 óta segít Ukrajnában. A Segélyszervezet a orosz-ukrán konfliktus 2014-es kitörését követően országos szintű segélyprogramot indított, amit a 2022-es inváziót követően új szintre emelt és mára Ukrajna 20 megyéjére terjesztett ki. Így a Segélyszervezet Ukrajnában a kelet-ukrajnai Harkivtól a nyugati Beregszászig  képes támogatni a rászorulókat, és közben olyan, nehezen elérhető és veszélyes helyeken is hajtott végre segélyakciókat, mint a frontvonalon fekvő Herszon városa. Míg Ukrajnában a belső menekültek és a háború miatt szükséget szenvedők, Magyarországon az ide menekülők támogatása áll a Segélyszervezet tevékenységének középpontjában. A határ mindkét oldalán végzett munkát a multiszektorialitás és a rugalmasság jellemzi a kézzelfogható, természetbeni támogatástól a készpénzes segítségen át a pszichoszociális tanácsadásig.

Bővebb információt tematikus weboldalunkon, ukraine.hia.hu oldalon találhat.

Segítsünk együtt a háború elől menekülőknek! Én is segítek

Hogyan segítünk?

  • Készpénzes segítségnyújtás Készpénzes segítségnyújtás
  • Pszichoszociális támogatás Pszichoszociális támogatás
  • Humanitárius segítség Humanitárius segítség
  • Menekültszállások támogatása Menekültszállások támogatása
  • Újjáépítés Újjáépítés
Humanitárius segítség

Humanitárius segítség

Az ellátási láncok akadozása és a belső menekültek áradata nagy humanitárius szükségleteket eredményezett az első napokban, ezért elsődleges fontosságú volt a sürgősségi élelmiszer- és nem élelmiszer jellegű segélyáru biztosítása a nélkülöző lakosság számára. Ennek érdekében a Segélyszervezet raktárbázisokat és logisztikai központokat hozott létre Budapesten, Beregszászon és Lembergben, melyeken keresztül sokszor olyan, nehezen megközelíthető és frontvonalon fekvő területeken is célba juttatott segélyárut, mint Herszon.  A magyar segélyszervezet országszerte több, mint 250 menekültszállást támogat tárgyi adományokkal, többet pedig alapvető háztartási gépekkel, eszközökkel is felszerelt.  Az orosz csapatok visszavonulásával természetbeni a Segélyszervezet az újonnan felszabadult területekre irányította át a segélyprogramját Az energetikai infrastruktúra elleni komoly támadások okozta áramkimaradások enyhítésére a Segélyszervezet eddig is számos generátort vitt a hadműveletek által érintett területekre, továbbá több menekültszállás téliesítésében is aktív szerepet vállalt, illetve vaskályhákat és tüzelőanyagot osztott szét az ősz folyamán felszabadult Harkiv megyében.

Pszichoszociális támogatás

Pszichoszociális támogatás

A fizikai egészségen felül az Ökumenikus Segélyszervezet számos módon támogatja a háború borzalmait elszenvedők pszichés és mentális egészségének megőrzését, ápolását Ukrajna egész területén. Az ingyenes jogi tanácsadástól a közösségi eseményekig, a sportprogramoktól a művészeti- és pszichoterápiáig a Segélyszervezet és helyi partnereinek programjai arra törekednek, hogy az egyének, családok és közösségek ellenálló- és alkalmazkodó képességét megerősítsék annak érdekében, hogy ők a háború hosszú távú hatásaival szemben is megőrizzék lelki egészségüket. A harcok, a bombázások, rakétatámadások és az élet bizonytalanságnak köszönhetően rengetegen traumatizálódtak – különösen a gyermekeket érintik súlyosan a háború borzalmai. Az érintettekkel való közvetlen munka mellett a Segélyszervezet továbbképzéseket is biztosít pszichológusok számára, hogy minél több emberhez eljusson a segítség.

Készpénzes segítségnyújtás

Készpénzes segítségnyújtás

Ökumenikus Segélyszervezet kétféle, méltóságteljes segélyezést lehetővé tevő készpénzes módszert kínál a háború miatt nélkülözésre és spórolásra kényszerült embereknek Ukrajnában. A szervezet arra törekszik, hogy a Többcélú Készpénzes Segítségnyújtás (MPCA) útján úgy teremtsen létbiztonságot, hogy a rászorulók megőrizhessék méltóságukat és a választás szabadságát. Az MPCA kedvezményezettjei három havi támogatást kapnak meg egyben, azaz összesen 6600 hrivnyában részesülnek. A Készpénzes Krízis Támogatás azoknak kínál nagyobb összegű kifizetéseket, akik olyan kiadásokkal néznek szembe, melyeket sem saját költségből, sem az MPCA által biztosított összegből nem tudnak fedezni. Az Ökumenikus Segélyszervezet 2022 júniusában indította el pénzügyi segítségnyújtási programját Ukrajnában. A támogatásra jelentkezőket nyilvántartásba veszik és ellenőrzik, hogy a Cash Working Group által meghatározott feltételeknek megfelelnek-e. Az Ökumenikus Segélyszervezet erőfeszítéseit az ACT Alliance-en belüli partnerei (DanChurchAid, Christian Aid), valamint a WorldVision támogatják.

Az ukrán civil szféra támogatása

Az ukrán civil szféra támogatása

Az Ökumenikus Segélyszervezet a közösség erejében bízva olyan civil szervezeteknek nyújt anyagi támogatást, amelyek humanitárius tevékenységet folytatnak Ukrajnában, de korlátozott pénzügyi háttérrel rendelkeznek kitűzött céljaik megvalósításához. Az Ökumenikus Segélyszervezet a Rugalmas Felhasználású Támogatások nevű programján keresztül segíti munkájukat. A támogatottak céljai sokfélék: egyes szervezeteknek azért van szükségük külső finanszírozásra, hogy megfelelően téliesített szállásokat tudjanak kialakítani a belső menekülteknek, mások felszerelésre, élelemre vagy terápiás szakemberek alkalmazására kérnek anyagi támogatást. Egy szervezet legfeljebb 10 ezer dollárnak megfelelő összeget igényelhet előre meghatározott projektpályázatokra. Minden projekt 2-3 hónapig tart, ezt követően kerül sor az együttműködés értékelésére, ami alapján döntés születik a megállapodás megújításáról.
Az együttműködések egy része már 2015 óta tart, a háború kitörése után pedig még szorosabbá vált. Ezeknek is köszönhető, hogy az egyik első nemzetközi segélyszervezetként kezdhettük meg a segítségnyújtást Délkelet-Ukrajnában. Helyi partnereink közé tartozik a Santis Alapítvány Zaporizzsjában, a Zlatograd Alapítvány Dnyipróban, a Liga Women Cserkasziban és Poltavában, valamint az Etalon Alapítvány Ivano-Frankivszkban.

Fejlesztés és helyreállítás

Fejlesztés és helyreállítás

Az orosz erők észak-ukrajnai kivonulását követően fellépő újfajta igények más segítségnyújtási módokat követeltek meg az Ökumenikus Segélyszervezettől. Több hónapnyi harc után ugyanis egyértelművé vált, hogy a humanitárius válságot a közcélú infrastruktúra szándékos megrongálása csak tovább súlyosbította. A Kijev környéki Bucsában, Irpinyben és Borogyankában tapasztalható pusztítás láttán az Ökumenikus Segélyszervezet az elsők között juttatott humanitárius szállítmányt a térségbe, és a további együttműködésről is megegyezett a bucsai önkormányzattal. A Magyarország Kormányával kötött stratégiai partnerségnek köszönhetően az Ökumenikus Segélyszervezet a térségben megkezdte egy iskola felújítását, illetve egy postai és önkormányzati funkciókkal is bíró egészségügyi központ megépítését, valamint már használatba is adott egy konténeróvodát Zahalciban.

A háború kezdete óta

Támogató partnereink