fbpx
Segíts Te is a Hegyi-Karabahból menekülőknek!
Segítek
Adományozás
Nyugat-Balkán

Nyugat-Balkán

Segélyszervezetünk közel 30 éve vállal aktívan szerepet a területen élők humanitárius segélyezésében, integrációs és fejlesztő programok végrehajtásában, katasztrófakárosultak megsegítésében, tanfolyamok szervezésében, valamint a lakosság munkaerőpiacon való elhelyezkedésének és helytállásának támogatásában. Az elmúlt évek során munkánk középpontjában a területen élő gyermekek oktatásának támogatása áll, ami a Horvátországot sújtó 2020-as katasztrófa utáni újjáépítés során is elsődleges szempontunk volt.

2020. december 29-én nagy erejű, 6,4-es erősségű földrengés rázta meg Horvátország középső részét, Petrinja epicentrummal. A földrengés következtében heten meghaltak és többen megsérültek, a város és agglomerációja jelentős károkat szenvedett, több ezer lakóház és közintézmény sérült meg és vált lakhatatlanná. A katasztrófát követően országos adománygyűjtést indított az Ökumenikus Segélyszervezet a horvátországi földrengés utáni újjáépítés támogatására, és azonnal bekapcsolódott a károk felmérésébe és a humanitárius koordinációs munkába. A Hungary Helps ügynökség, a Külgazdasági- és Külügyminisztérium, illetve Horvátország Kormányának  támogatásával végül több projekthelyszínen el is kezdődhetett a munka.

Glina középiskolájának helyreállítása

Glina középiskolájának helyreállítása

A helyi koordináció és felmérések alapján az Ökumenikus Segélyszervezet a Sziszek-Monoszló megyében található Glina település középiskolájának helyreállításába kapcsolódott be. A súlyosan megrongálódott épület menthetőnek bizonyult, így a strukturális javítások elvégeztével - amire várhatóan 2023-ban kerül sor - Segélyszervezetünk az oktatás színvonalának biztosítását célzó fejlesztéseket hajt majd végre az iskolában. Az adományból újra életet lehelünk az üres és romos könyvtárba, cseréljük a különböző, földrengésben tönkrement laborok és oktatási műhelyek technikáját, emellett pedig a hasonló sorsú multimédiás eszközparkot is felújítjuk.

A glinai középiskola felújításáról itt olvashat bővebben.
Mobil lakókonténerek a földrengéskárosultaknak

Mobil lakókonténerek a földrengéskárosultaknak

A földrengést követően otthonukat elvesztett bajbajutottak megsegítésére Segélyszervezetünk 23 magyar vállalat, valamint a Külgazdasági és Külügymisztérium támogatásával lakó- és szaniterkonténereket helyeztünk el két, a katasztrófa által súlyosan érintett településen. Az összesen 120 (108 lakó- és iroda, valamint 8 szaniterkonténer) mobil egység fele-fele részt lett elosztva Sziszek megyeközpont és Lekenik falu között. Mindössze három hónappal a földrengés után a mobilkonténerek már álltak is, és 2021. április 20-án át is adták azokat a szerencsétlenség által súlyosan érintett lakosságnak.

Petrinja I. számú általános iskolájának újjáépítése

Petrinja I. számú általános iskolájának újjáépítése

A tervek értelmében teljesen új, 20 osztályos általános iskolai épület épül a Hungary Helps Program támogatásából a földrengésben menthetetlenül megsérült intézmény helyére. Az előkészítések, valamint az engedélyes tervek benyújtását követően 2022. júniusában kezdődött meg az új iskolaépület kivitelezése, a munkálatok jó ütemben zajlanak és várhatóan 2024 év elején fejeződnek be.

Hogyan segítünk?

  • Humanitárius segítségnyújtás Humanitárius segítségnyújtás
  • Gyerekfejlesztés Gyerekfejlesztés
  • Újjáépítés Újjáépítés

1995 óta

Támogató partnereink